Fransmannen Yannick Agnel rasar efter domarmissen som kostade honom en OS-plats. Foto: Bildbyrån

Guldmedaljör missar OS efter grov domarmiss

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande OS-mästaren på 200 meter frisim kokar av ilska efter en stor domarmiss. Reprisbilder visar att han blev tvåa på de franska mästerskapen, men Yannick Agnel dömdes som trea. Topp två är ett krav för en biljett till Rio och stjärnan missar därför OS.

– Jag trodde att jag hade sett allt, men det här är fruktansvärt. Jag kommer att berätta om det för mina barn och barnbarn, sa Agnel till L'Equipe efter loppet, enligt Expressen.

Den franske stjärnan Yannick Agnel tycker att han dömdes på fel plats under onsdagens tävling över 200 meter frisim i de franska mästerskapen. Enligt Agnel själv slutade han tvåa i loppet i Montpellier, men han dömdes som trea.

– Uppenbarligen kom jag trea enligt de som dömer. Men jag hävdar att jag kom tvåa och tycker att man måste belysa det. Min tränare Lionel Horter har tittat på tv-bilderna flera gånger och tycker också att jag kom tvåa, sa Agnel till L'equipe efter loppet.

Beslutet står fast

Agnels tränare överklagade beslutet, men efter att ha videogranskat målgången står juryn fast vid sitt beslut. I och med tredjeplatsen får den regerande OS-mästaren på distansen inte chansen att försvara sin medalj. Att vara en av de två främsta på de franska mästerskapen är ett måste för att ta sig till OS.

Reprisbilderna visade att Agnel var klar tvåa, men det hjälpte inte när domarna gav sin slutgiltiga dom.

– Jag tyckte att jag kom tvåa, och alla som jag tävlade med tyckte också det, säger Agnels.

Tidtagningen flöt inte på felfritt under mästerskapet. Flera resultat reviderades i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.