Systrarna Louise och Sophie Hansson firar vinsten i finalen i 4x50m medley. Foto: Bildbyrån

Hemmasuccé för systrarna Hansson

Uppdaterad
Publicerad

SM-simningarna i Helsingborg är långt mer än Sjöström och Alshammar.

Därbakom stormar två systrar fram inför hemmapubliken med både SM-guld och rekord – och imorgon kan både Louise och Sophie Hansson bli EM-klara!

Louise Hansson, snart 19, är redan meriterad i stora sammanhang med EM-guld i lagkapp på kortbana och framförallt VM-silvret i medleylagkappen på långbana från Kazan tidigare i år. Under SM-veckan på hemmaplan har hon visat att hon tagit nya kliv i karriären.

Guld på 100 rygg och både 100 och 200 medley toppades idag av en SM-seger på 200 fritt där hon persade med 1.6 sekunder. 1.53,98 är världsårsbästa på kortbana och en av många grenar där hon simmat under EM-kvalgränsen. Det gjorde hon även via 56,71 på 100 fjäril där hon bara slogs av en viss Sarah Sjöström med sina 56,13.

Utöver det har det blivit ett antal lagkappsguld med sitt Helsingborgs SS. I såväl 4x50 medley, 4x100 fritt och 4x200 fritt har laget dessutom slagit svenskt juniorrekord. Lördag kväll lyckades de dessutom knipa ett lagkappsguld på seniorsidan på 4x50 medley. Det går bra nu. Hon har dessutom fått simma hem gulden med lillasyster Sophie, 17 år.

Och nu kan hon få sällskap av henne till kortbane-EM i Israel i december.

SM-tävlingarna har blivit det stora genombrottet för bröstsimsspecialisten som vunnit guld på både 50 och 100 meter bröst och ett silver på 200 bröst. I lördagsmorgonens försök på 50 meter persade hon med över en sekund, tiden 30,43 är svenskt juniorrekord och hon följde upp med snarlika 30,49 i finalen när hon säkrade guldet före Magdalena Kuras, Triton (31,06) och Jessica Eriksson, Södertörn (31,08).

Båda hennes lopp är dessutom under EM-kvalgränsen på 30,55 – precis som segerloppet på dubbla distansen, 1.05,28 (där tidsgränsen är satt till 1.05,93).

En arvtagare till årets VM-succe Jennie Johansson (som inte är på plats på SM)samtidigt som storasyster Louise jagar i spåren av Sarah Sjöström. Det andas framtid i Helsingborg och imorgon kan klubben ha två EM-simmare när förbundskapten Ulrika Sandmark presenterar truppen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.