Karlsson: Rätt, väntat och ganska defensivt

Uppdaterad
Publicerad

Många hade U21-laget som favorit, men valet föll på Sarah Sjöström som årets bragdguldsvinnare. ”Det var väl ett väldigt bragdjuryskt val, om man uttrycker det så”, säger SVT Sports krönikör Jonas Karlsson.

Karlsson pratade själv med simmaren om saken förra veckan.

– Jag hade Sarah som favorit. Jag sade det till henne faktiskt, jag satt och pratade ganska länge med henne och intervjuade henne förra veckan, och då var hon själv tveksam till att hon verkligen skulle få det. Hon har ju varit aktuell förr. Men jag försökte övertala henne, säger han och skrattar.

Bragdguldet

Krönikören är enig med juryn i valet av Sjöström.

– Skidåkare, friidrottare och simmare har legat den där juryn väldigt varmt om hjärtat. Nu var det många som hoppades på Zlatan eller U21, som gjorde ett fantastiskt EM. Det var lite väntat, kanske lite defensivt, men jag kan absolut inte säga att det var fel, säger han. Sarah är ju grym.

– Det var bra konkurrens: Kalla, Olsson, U21, det fanns många kandidater den här gången. Men tittar man på  hur hennes 2015 ser ut och framförallt hennes VM: fem medaljer, två guld, världsrekord, hon levererar i finalen efter ett världsarekord i semifinalen. Det är svårt att jämföra idrotter, men när man vägde samman så var hon min favorit. Jag tyckte hon kändes helt rätt.

Som alternativ till Sjöström har Karlsson inte U21, utan Jennie Johansson som storskrällde när hon vann guld på sim-VM i Ryssland.

– Man kan ju diskutera vad en bragd är. Att komma in som favorit och göra det man ska som Sarah eller Kalla är såklart en bragd i sig. Att vara så otippad som Jennie eller U21, det tycker jag är en rätt häftig bragd också. Både Jennie och fotbollen var så oväntat. Så om Sarah inte hade vunnit så hade det gärna fått gå till Jennie Johansson. Kalla har ju dessutom fått det som stafettåkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet