Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Sjöström om återkommande frågan. Foto: Bildbyrån

”Det får mig att skratta varje gång”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström är det stora svenska medaljhoppet inför VM i Budapest.

Och en fråga utmärker sig inför mästerskapet: Att hon ”bara” kör tre grenar.

– Det får mig att skratta varje gång. Det är fortfarande fler grenar än de flesta, säger Sjöström till SVT Sport.

På lördag drar sim-VM i Budapest, Ungern, igång men Sarah Sjöström kliver in i mästerskapet först på onsdagen då försöken i 100 meter frisim står på programmet.

– Jag kommer till Budapest på söndagen så jag har två heldagar på plats innan det är dags att tävla. Jag kommer bara att tävla fyra dagar och det blir nog bra, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

Färre antal grenar

Utöver 100 meter fritt kommer hon också att ställa upp i 50 meter fritt och 50 meter fjäril. Hon berättar att hon ofta får frågor om att hon ”bara” ställer upp i tre grenar.

– Alla säger ”bara?” och jag kan inte förstå varför. Det är fortfarande fler grenar än de flesta, skrattar Sjöström.

Hur ser du på antalet grenar?

– Jag tycker fortfarande att jag kör ganska många grenar. Jag tror inte att man kan hitta så många simmare som kör fler än tre grenar på VM fortfarande. Det får mig att skratta varje gång.

– Men det är ju bara om man jämför med vad jag gjort tidigare. Jag har legat på 4-5 individuella grenar på varje mästerskap. Jag har sagt till mig själv under många år att jag ska börja trappa ner på antalet grenar för det blir för mycket för mig fysiskt och mentalt. Min kropp går sönder om jag ska göra det under lång tid.

”Bra chans på allt jag simmar”

Precis som de senaste mästerskapen har Sjöström valt bort paradgrenen 100 meter fjäril. Dessutom kommer Sverige att skippa damernas lagkapp på 4x100 meter fritt.

Hur ser du på dina medaljchanser i VM?

– Jag har nog ganska bra chans på allt jag simmar. Alla som simmar på ett mästerskap har ju en chans att göra något bra. Det gäller att ta chansen när du väl är där. Jag hoppas jag ska vara som bäst när det väl gäller på VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.