EM-guld för Sarah Sjöström

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström tog hem guldet på 50 meter fjäril på EM i London – en halvsekund före Jeanette Ottesen. Detta tio minuter efter semifinalen på 100m fritt. ”Det är skitkul”, säger Sjöström till SVT Sport.

Tio minuter. Så lång tid gick det mellan Sjöströms avancemang till final på 100m frisim – och guldet på 50 meter fjäril.

Sarah Sjöström öppnade starkt och tog sig upp i tydlig ledning efter drygt halva loppet, och höll den hela vägen in i mål. Segertiden skrevs till 24,99, en halvsekund före silvermedaljören Jeanette Ottesen, Danmark.

– Det är skitkul, säger Sarah Sjöström till SVT Sport.

– Det är en gren som jag har jobbat mycket med senaste åren. Kul att jag kunde simma under 25 sekunder efter en hundring frisim. Det är svårt att återhämta sig på tio minuter. Hade ingen aning om vilken tid jag skulle simma på, så det är kul att överraska sig, säger hon.

Det var Sveriges första individuella medalj det här mästerskapet.

Jenner: ”Ingen annan som gör det toppad”

Sarah Sjöströms tränare Carl Jenner, som följt hennes utveckling, beskriver hennes lopp som ”otroligt”.

– Det finns ingen i världen som gått under 25 sekunder som toppad. Att Sarah gör det nu, det är svårt att förstå. Vi har inte kört så mycket fartträning än, säger Jenner till SVT Sport.

– Man borde inte bli förvånad längre, men jag är chockad över att hon lyckades växla upp efter 100m fritt.

Alshammar femma: ”Helt okej final”

Therese Alshammar gick det inte lika bra för. Trots en bra start orkade hon inte hänga på de främsta simmarna och slutade på femteplats.

– Väldigt roligt. Hade hoppats på att simma snabbare, gjorde tre ganska lika lopp. Men det blev bättre på slutet. Kändes lättare i dag än i går, säger hon till SVT Sport.

Sjöström finalklar på 100m fritt

I semifinalen på 100 meter frisim hamnade Sarah efter i början och var bara femma vid vändningen. Men efter en stark avslutning tog hon en placering – och blev därmed klar för final, alltså tio minuter innan finalen på 50m fjäril.

Medley-laget missade medalj precis

I mixed-stafetten på 4x100 m medley hade det svenska laget länge greppet om en medalj. Men ungerskan Evelyn Verraszto blev för stark på tredje sträckan, och passerade Stina Gardell. Ida Lindborg försökte äta ikapp avståndet på sista sträckan, men förgäves. Tiden blev 3.49.97 och är nytt svenskt rekord.

Det blev därmed en fjärdeplats för Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.