Foto: Bildbyrån

Simstjärnor stoppas från landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Två av Sveriges främsta simmare, Jennie Johansson och Michelle Coleman, stoppas från landslaget.

”De är inte avstängda men de tas tills vidare inte ut i landslaget”, säger förbundskapten Ulrika Sandmark till Dagens Nyheter.

Bägge simmarna kom hem från VM i Kazan i fjol med medaljer och simmade i somras OS i Rio.

Ulrika Sandmark vll inte kommentera till DN vare sig varför eller hur länge Johansson och Coleman blir borta från landslaget.

– Vi sköter det här internt. Det är en process som pågår och den känns bra. De möten som vi har haft har varit bra och utvecklande, säger hon.

Kommenterar inte

Inte heller simförbundets sportchef Henrik Forsberg ger några längre kommentarer om händelsen.

– Vi vill inte kommentera detta, bland annat av respekt för tjejerna, säger han till SVT Sport.

Hur länge kommer de att vara borta från landslaget?

– Jag förutsätter att båda tävlar i landslaget igen på VM nästa sommar.

– De är inte avstängda från landslaget eftersom båda fortfarande har rätt till våra stipendier och de tränar som vanligt på NEC i Stockholm, förklarar Forsberg.

Varför vill ni inte berätta mer vad detta handlar om?

– Vi försöker lösa detta internt och inte i media. Jag är fullt medveten om att det ökar spekulationerna men vi har ändå kommit fram till att detta är den bästa lösningen

”Olika uppfattningar”

Klart är att simmarna missar kortbane-VM i Kanada i december, ett mästerskap som Johansson tänkt avstå oavsett men som Coleman hade planerat att delta i.

– Det har varit olika saker som har lett fram till det här, där vi också har haft olika uppfattningar, men nu vill vi lägga det här bakom oss, säger Michelle Coleman och Jennie Johansson till DN och fortsätter:

–Det är klart att det känns tråkigt men vi fortsätter med våra satsningar och väljer att blicka framåt och anpassa oss till situationen.

Simmarna deltar däremot i kortbane-SM, där de representerar sina respektive klubbar, i Eriksdalsbadet i helgen. De får också fortsätta att träna på NEC (nationella elitcentrat på Eriksdalsbadet) tillsammans med bland andra Sarah Sjöström.

SVT Sports expert Lars Frölander tycker att förbundet har behandlat hela situationen på ett märkligt sätt.

– En dålig strategi att stänga av två simmare och inte säga varför. Det skapar onödiga spekulationer, jag tycker att simförbundet ska tänka om och komma tillbaka med mer information.

Johansson och Coleman

Jennie Johansson

Född: 15 juni 1988 i Hedemora.

Klubb: Neptun.

Främsta meriter (lång bana): VM-guld på 50 meter bröstsim 2015, VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 50 meter bröstsim 2016, EM-silver på 50 meter bröstsim 2014, på 100 meter bröstsim 2010, 2012 och 2014 och på 4x100 meter medley 2014, EM-brons på 50 meter bröstsim 2010.

Michelle Coleman

Ålder: 31 oktober 1993 i Vallentuna.

Klubb: Spårvägen.

Främsta meriter: Sjua i OS-finalen 2016 på 200 meter fritt, VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 4x100 meter fritt 2014, silver på 4x200 meter fritt och 4x100 meter medley 2014 och EM-brons på 100 meter fritt 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.