Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Seeliger (längst till höger i bild) om vad som behöver bli bättre för att svenska herrarna ska nå en OS-plats. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Sista chansen för svenska herrlaget att kvala in till OS

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan 2008 i Peking har Sverige haft ett herrlag i OS-simningen.

För att det ska bli ändring på det i sommarens OS i Paris krävs det att svenska laget levererar under VM.

– Det krävs att vi är på tårna när det kör i gång, säger Robin Hanson till SVT Sport.

Sverige har inte haft ett herrlag i OS på 16 år och nu återstår bara en chans att OS-kvala till frisimslagkappen i Paris.

Isak Eliasson, Robin Hanson, Marcus Holmquist och Björn Seeliger är den svenska kvartetten som på söndag jagar ett OS-kval i lagkappen på 4x100 meter frisim.

– Jag är astaggad. Vi snackar om det hela tiden. Alla känns väldigt taggade, lite nervösa. Det ska bli kul, säger Robin Hanson till SVT Sport.

Under VM i Japan 2023 fanns chansen att ta sig till OS, men Sverige slutade på en 16:e plats och tog sig inte vidare till final. Nu krävs en klar förbättring för att nå ett OS-kval och hålla drömmen om Paris vid liv.

– Det är svårt att säga tidsmässigt men det krävs att vi är på tårna när det kör i gång och att vi alla pressar oss ned på tider vi kanske inte varit på än, säger Robin Hanson.

”Behöver vara i gång”

Med tanke på att lagkappen är så tidigt på mästerskapet kan det vara svårt att vara i gång tillräckligt fort. Något som laget ska försöka ändra på till den här gången. Redan första dagen på VM behöver laget vara redo.

– Vi behöver vara i gång tidigare än vad vi var. Vi har gjort lopp fram tills nu, och kommer göra lite lopp i morgon också bara för att komma in i rytmen och sedan vara redo att köra på söndag, säger Björn Seeliger till SVT Sport.

Australien vann VM-guldet på herrarnas 4x100 m fritt i Fukuoka ifjol före Italien och USA. De tre nationerna är redan klara för OS i Paris, övriga gör nu upp om 13 platser till herrarnas frisimslagkapp i sommar. Skulle det svenska laget OS-kvala på söndag så är det sedan SOK som avgör om laget ska skickas till Paris.

Två svenska simmare har fått hoppa av VM på grund av sjukdom – frisimmaren Elias Persson och fjärilssimmaren Oskar Hoff.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enorma sviten bruten – Ledecky förlorade för första gången på 13 år. Foto: David J. Phillip

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.