Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sarah Sjöström väljer bort medaljdistans. Foto: Bildbyrån

Sarah Sjöströms val – skippar medaljdistans

Uppdaterad
Publicerad

I fjol tog hon tre individuella medaljer i VM – den här gången väljer hon att plocka bort en av sina medaljgrenar.

Sarah Sjöström satsar enbart på guldgrenarna 50 meter fjäril och 50 meter fritt i VM i Fukuoka.

– Jag trivs med det upplägget och det är väldigt tungt och jobbigt att ladda om i lopp efter lopp, säger den svenska stjärnan.

Det svenska simlandslaget höll pressträff i den japanska VM-staden Fukuoka under fredagen, två dagar innan mästerskapsstarten på söndag.

Där förklarade Sjöström för TT varför hon strukit 100 meter fritt, där hon tog VM-silver i fjol, från programmet:

– Jag kände för att jag ville simma 50 meter fjäril och 50 meter fritt, det är de grenarna jag vill göra just nu. Det finns flera lagkapper också så ni får ändå se vad jag kan göra på en hundring.

Till SVT Sport säger Sjöström så här om lagkappen:

– Det är alltid tufft att tävla mot framför allt USA, Australien och Kanada. Simmar vi alla nära våra bästa tider eller till och med under får vi se hur långt det räcker. Tar vi en toppfem-placering är det värt mycket för oss.

Världsetta och favorit

Sjöström är regerande världsmästare på båda 50-metersdistanserna – på fjärilen kan hon ta femte raka VM-guldet – och favorit i Fukuoka då hon är klar världsetta på båda distanserna.

I VM 2019 blev Sarah Sjöström historisk som första kvinna genom tiderna att ta fem individuella medaljer.

Sedan dess har hon skrotat 200 meter fritt och 100 meter fjäril.

Förlänger karriären

Nu ryker 100 meter fritt också.

– Jag gillade det i Rom (EM i fjol) att bara köra 50-metersdistanserna. Eller bara och bara. Det är lika många grenar som de flesta kör på ett mästerskap, men eftersom alla är vana att se mig simma fyra-fem grenar så känns allt under det väldigt lite, säger hon.

Det sliter att simma många grenar – och Sjöström, som fyller 30 år i augusti, tänker fortsätta länge till. I fjol berättade hon för TT att hon kan se sig själv simma i OS i Los Angeles 2028.

– Jag känner mig väldigt nöjd med mitt upplägg här. Sedan är det också ett sätt att förlänga karriären litegrann. Jag skulle inte orka om jag körde hundra grenar i varje mästerskap, förklarar hon.

Förutom sina individuella distanser kommer Sjöström också att simma lagkapperna 4x100 meter fritt och 4x100 meter medley samt eventuellt också mixedlagkappen i medley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.