Sjöström toppar till EM

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström har gjort en fantastisk försäsong. Hon är topp-3 i världen på alla sina distanser och nu toppar hon formen till EM, som går av stapeln om drygt två månader.

– Konstigt nog överraskar jag mig själv varje gång jag simmar, jag tror aldrig att jag ska gå så fort. Speciellt där första dagen när jag körde 100 meter fjärilsim, jag trodde aldrig att jag skulle simma på 56,50, säger Sarah Sjöström till SVT Sport om tävlingen i Rom för drygt två veckor sedan.

Med 56,50 är Sjöström snabbast i världen på distansen i år. 20-åringen är dessutom tvåa på 50- och 100 meter fritt, och trea på 50 meter fjäril.

Sim-EM 2014

– Det känns som att det bara kan gå bättre nu på EM. När jag toppat formen litegrann och finslipar de sista grejerna.

Det som behöver finslipas, enligt henne själv, är framförallt vändningarna och kickarna från väggen.

– Jag tappar ganska mycket energi på att vara under vattnet efter en vändning, jag måste ofta gå upp så snabbt som möjligt efter en vändning och det tappar man ganska mycket tid på, säger hon.

”Måste hela tiden ta i lite”

Vad som ligger bakom årets framgångar är träningen.

– Vi tränar väldigt hårt, gruppen betyder mycket för Sarah att hon kan träna tillsammans med sju, åtta andra simmare som har samma målsättning. Vi har kunnat träna på en väldigt hög intensitet under en väldigt lång tid nu, säger tränaren Carl Jenner.

Och Sjöström uppskattar konkurrensen på träningen.

– Jag måste hela tiden ta i lite för att inte ligga efter för mycket, konstaterar hon.

SVT sänder EM, som går i augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sim-EM 2014

Mer i ämnet