Sjöströms tre tidigare VM-guld i långbana

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger tidigare har Sarah Sjöström vunnit VM-guld, och en gång tidigare har hon slagit världrekord två gånger om. Här kan ni se och läsa hur det gick till.

2013, VM i Barcelona

100 m fjärilsim

Sim-VM 2015

Efter halva loppet låg hon tvåa. Men efter andra längden var Sjöström klart starkast och satte in segerstöten med tiden 56,05.

– Helt sjukt. Jag har aldrig gråtit av lycka tidigare. Det här är det största som någonsin hänt mig i min karriär, sa en då 19-årig Sarah Sjöström till SVT Sport.

2009, VM i Rom

100 m fjärilsim 

Det var under mästerskapet i Rom 2009 som blott 15-åriga Sarah Sjöström fick sitt stora genombrott när hon – precis som i årets VM – slog världsrekord två gånger om. I finalen låg hon bara sjua vid vändningen, men simmade förbi alla konkurrenter och kammade därmed hem sitt första VM-guld med tiden 56,06.

– Det känns overkligt. Jag visste att det var det äldsta rekordet och att det var gammalt. Det händer inte varje dag, sa Sjöström till SVT Sport efter segern.

2015, VM i Kazan

100 m fjärilsim

För tredje gången på två dagar krossade hon allt motstånd på favoritdistansen och tog därmed sitt första guld på VM i Kazan när hon simmade in på 55,64 – vilket dessutom är nytt världsrekord.

– Det är svårt att ta in nu på en gång, man blir lite chockad. Det tar mycket på krafterna att ladda inför en VM-final, men det är skönt att det gick vägen, sa Sjöström till SVT Sport.      

Se guldloppen i klippen här ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sim-VM 2015

Mer i ämnet