Han lever drömmen på en bräda

Uppdaterad
Publicerad

Han lever idag sin dröm på en bräda. SVT Sport har träffat Sveriges främste streetåkare på skateboard, Albert Nyberg, 21 år.

– Det är så mycket energi i sporten. Kreativt utlopp. Mycket glädje, säger han

Redan i ett reportage i Lilla Sportspegeln för tio år sen så berättade, den då 11-årige, Albert Nyberg från Linköping om sin dröm att en gång bli professionell  skateboardåkare.Han blev en stor favorit i programmet. Mycket tack vare sin utstrålning.

Och året därpå fick han en egen återkommande programpunkt, Skateboardskolan. Där han lärde ut sina olika trick.Genom åren har han gjort sig ett stort namn. Känd för att gå sin egen väg och att inte titta så mycket på vad andra gör.

X-Games

Hur gör du när du kommer på alla olika trick?

Man får ha lite fantasi. Jag tänker ofta på hur jag kan göra och sen skriver jag ner det i ett block. Annars är det lätt att glömma bort. Och jag ligger ofta och funderar på olika nya trick innan jag går och lägger mig, berättar han.

Vi träffar honom under en dag i Stockholm. Det är ett sällsynt besök i Sverige. Albert Nyberg är oftast på resande fot. Världen har blivit hans arbetsplats. Nästa stopp är Paris. Sen vidare till Spanien och sedan – faktiskt – tillbaka till Sverige för en stor tävling på Liseberg. Plus en i Finland.

– Jag gillar egentligen inte att tävla så mycket längre. Jag blir helt enkelt för nervös. När det är mycket folk som tittar så blir jag lätt stressad. Det är roligare att vara ute och filma tricken.

Sporten är tvådelad. Där filmningen är minst lika viktig som olika tävlingar. Och i X-games finns en tävlingsdel bara för videoklipp.I sommar och i höst kommer han befinna sig en hel del i skateboardens förlovade hemland, USA.

Där han är på väg att slå igenom ordenligt. Vilket ingen svensk lyckats med tidigare. Det ÄR samtidigt en riskfylld sport. Fallen blir ofta många och hårda när dom hisnande tricken utförs.Och det går fort.

I Sportspegelns reportage användes en specialkamera (superslomo) för att på ett tydligare sätt visa vad som händer.-Det är en underbar känsla när man klarar ett trick. Speciellt när det är nåt man inte gjort tidigare.

Slår du dig inte ofta?

– Jo, det händer hela tiden. Man gör en del dumma grejer. Men det är helt klart värt riskerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

X-Games

Mer i ämnet