Foto: TT Nyhetsbyrån

Skattefusk-fallet mot Messi fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslog en spansk domare åklagarens önskan om att lägga ner åtalet mot världsstjärnan Lionel Messi som är anklagad för skattebrott.

Domstolen i Gava, den lilla stad vid medelhavskusten där Messi bor, säger i ett uttalande under måndagen att det finns tillräckliga bevis som stärker att Barcelona- och Argentinaforwarden kunde ha känt till skapandet av företag, som startades för att slippa betala skatt för inkomster från bildrättigheter.

Hans pappa Jorge sägs enligt den spanska nyhetsbyrån EFE vara den som skött upplägget innan fotbollsstjärnan själv blev myndig. Lionel Messi står anklagad för att ha undanhållit den spanska staten 40 miljoner kronor i skatt mellan 2006 och 2009.

Trots att Messi redan hade betalat motsvarande summan för att rädda sitt namn bestämde sig den lokala domstolen för att inleda en process för ett år sedan.

Men om bötesbelopp utdöms ska det enligt praxis uppgå till hela sex gånger det undanhållna beloppet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.