Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Olsson firar VM-guldet i jaktstart. Foto: SVT

Tove Alexandersson åkte i mål – men hade brutit

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson gick ut som trea i jaktstarten på VM i skidorientering och hade bestämt sig för att bryta jaktstarten. Men Alexandersson ändrade sig och tog sig i mål som 16:e men vad ingen då visste var att hon brutit.

Det blev en helsvensk pall ändå.

Ledaren från gårdagens sprint Magdalena Olsson förvaltade sitt fina utgångsläge och tog ett nytt guld och vevade med en svensk flagga på upploppet.

– Jag var väldigt nervös och gjorde en del misstag men det är vanligt i jaktstarter.Jag såg dem bakom mig och väntade på att de skulle komma ikapp och jag sparade energi till det sista varvet (av tre), säger Olsson, som var mer nöjd med dagens guld än gårdagens, i SVT:s sändning.

Linda Lindkvist åkte upp sig från nionde plats och tog silvret. Frida Sandberg avslutade starkt och knep bronset och ordnade en helsvensk pall.

Alexandersson: ”Det fungerade inte”

Orienteringsdrottningen Alexandersson skulle hoppa av för att kurera den covidinfektion som hon känner sviterna av och hoppas komma fräschare till fredagens medeldistans.

Alexandersson ändrade sig dock och åkte vidare men hamnade allt längre ner i fältet och gick att följa via GPS:n och åkte i mål 16:e plats sju minuter efter – men hade brutit på slutet. Det var inget som framgick i sändningen.

– Det kändes direkt att det inte fungerade. Egentligen har väl återhämtningen gått normalt efter sjukdomen men det räcker inte för att tävla så här, berättar Alexandersson för orienteringsförbundet.

Mildvädret med åtta plusgrader gjorde att arrangören tidigarelade damstarten med en kvart från 13.10 till 12.55.

Jörgen Baklid försvarade sin ledning från herrsprinten och kunde vinna överlägset med en norsk flagga i handen.

Resultat jaktstart vm i skidorientering, ramsau:

Damer 9,2 km:

1 Magdalena Olsson, Sverige, 52.14

2 Linda Lindkvist, Sverige, + 1.44

3 Frida Sandberg, Sverige, + 2.03

7 Hanna Eriksson, Sverige, + 2.47

9 Elin Schagerström, Sverige, + 3.38

19 Anna Aasa, Sverige, + 8.00

Herrar 11,2 km

1 Jörgen Baklid, Norge, 58.03

2 Nicola Müller, Schweiz, + 1.56

3 Niklas Ekström, Finland, + 2.17

6 Jonathan Ståhl, Sverige, + 3.26

9 Albin Gezelius, Sverige, + 5.01

21 Isak Lundholm, Sverige, + 6.46

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.