Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Ferry tror inte på förslaget om att lägga in rullskidlopp i världscupen. Foto: SVT/NRK

Björn Ferry sågar förslaget med rullskidlopp i världscupen: ”En dålig idé”

Uppdaterad
Publicerad

Varmare vintrar och snöbrist.

Norske tävlingschefen Arne Idland föreslår att IBU ska lägga in rullskidtävlingar i världscupprogrammet.

– Det tycker jag är en dålig idé. Norge är dåliga på att arrangera tävlingar, de har alltid varit slappa där, säger SVT:s expert Björn Ferry.

I helgen var det nationella skidskyttepremiärer både i Sverige och Norge – på konstsnö. Norrmännen hade sina tävlingar i Sjusjön, tack vare en massa ditfraktad snö.

Arne Idland, tävlingschef för Blinkfestivalen i Norge, föreslår att Internationella skidskytteförbundet ska lägga in en eller två tävlingar på rullskidor i världscupen.

Vinterstudion

– Vintrarna blir kortare och jag tror varken att längdskidor eller skidskytte kan överleva med tre månaders säsong, som det kan bli på sikt. Då tror jag att man måste tänka nytt och otraditionellt och använda även sommaren, säger Idland till NRK.

Men SVT-experten Björn Ferry gillar inte förslaget.

– Det tycker jag är en dålig idé. Norge är dåliga på att arrangera tävlingar, de har alltid varit slappa där. En arrangör som vill ha tävlingar måste spara snö från föregående vinter. Då kan man garanterat hålla tävlingar när man vill ha dem, så det är mer en teknisk fråga.

”En arrangörsmiss”

Arrangören i norska Sjusjön fraktade dit 100 lastbilslass med konstsnö för att genomföra helgens tävlingar. Vad tänker du om det?

– Man har inte sparat snö i Sjusjön på samma sätt som man har gjort i Idre. Jag skulle vilja säga att det är en arrangörsmiss. Alla anläggningar som vill ha tävlingar tidigt försöker ju spara snö från föregående vinter, vilket är det säkraste sättet att arrangera tävlingar.

Vad ska man göra när det blir varmare? Kan man inleda säsongen senare?

– Det skulle man kunna göra och förlänga den på vårkanten för då är det i regel säkrare snötillgång men då blir det konkurrens med fotboll och Formel 1 och allt annat som drar igång, säger Ferry.

”Dummaste förslaget jag hört”

Även norske storstjärnan Johannes Thingnes Bö är kritisk mot förslaget om rullskidlopp i världscupen.

– Det är det dummaste förslaget jag har hört. Det är helt olika saker. Det blir lite som sprint och distans i längdskidor, det är olika utövare som är bra på olika saker, säger han till NRK.

ARKIV: Swenn Larsson bekymrad: ”Dagarna med -10 finns inte längre” (24 januari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet