Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elvira Öberg berätta om flygkaoset. Foto: TT

Resekaos för skidskyttelandslaget – reste i tre dygn

Uppdaterad
Publicerad

De tre skidskyttarna Sara Andersson, Anton Ivarsson och Emil Nykvist fick en lång resa till Hochfilzen där det ska köras världscupsprint för både damer och herrar under fredagen. Efter en kaosartad resa har de äntligen anlänt – men gevären finns inte med.

– Det var en av de tuffaste resor jag varit med om, säger Sara Andersson.

De tävlade i IBU-cupen i finländska Kontiolathti i helgen och började resa mot Österrike i måndags men problem med tåg, inställda flyg och ett plan som skulle till Innsbruck men som i stället landade i Verona har ställt till det rejält.

Vid 17-tiden på torsdagen anlände de äntligen till Hochfilzen efter att ha tagit tåg från Verona under dagen. Gevären finns dock inte med, en nog så viktig detalj.

– Jag är inte avundsjuk och tycker ganska synd om dem. De skulle kommit hit i måndags. De får inte en så tacksam uppladdning, säger Elvira Öberg från ett soligt Hochfilzen till SVT Sport, under torsdagseftermiddagen.

– Jag hoppas att de hinner få hit grejerna och i alla fall skjuta någonting på vallen innan tävlingen, säger Linn Persson några timmar innan Andersson, Ivarsson och Nykvist anslöt till truppen.

”Hoppas de hinner skjuta någonting”

Om det skulle behöva tävlas med reservvapen är det ett stort ingrepp i en skidskytts uppladdning.

– Det är jättestor skillnad med reservvapen. Vapnen är ju väldigt individuellt anpassade där man lagt ner många timmar på det. Det är svårt med ett reservvapen, funderar Elvira Öberg.

Enligt skidskytteförbundets Emma Höglund är det 90 procents säkerhet att gevären kommer fram under kvällen. Trion som anlände sent till Hochfilzen ska jogga lite lätt under kvällen.

Herrarnas sprint över 10 km inleds klockan 11.30 på fredagen och damernas lopp över 7,5 km inleds klockan 14.25, bägge loppen direkt i SVT.

Kaosdygnen för att nå fram till hochfilzen:

Måndag: Flyget mellan Arlanda och München blev inställt och Sara Andersson och Emil Nykvist åkte hem till Östersund och blev kvar där i ett dygn.

Onsdag: Anton Ivarsson anslöt och de skulle resa till Salzburg från Arlanda. De missade ett transferflyg i Frankfurt och blev kvar där ett par timmar. Sedan reste de mot Innsbruck men planet fick inte landa där utan gick istället ner i Verona sent under kvällen.

Torsdag: Tågresa från Verona under dagen och kom fram till Hochfilzen vid 17-tiden.

– Jag träffade Sara precis och hon sa att det nog var en av de tuffaste resorna hon behövt göra, sade skidskytteförbundets Emma Höglund vid en digital presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.