Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skidskyttetävlingar kommer köras på Stadion Foto: Bildbyrån

Skidskyttetävling på Stadion i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Skidskyttetävling på Stockholm stadion med några av världens bästa skidskyttar.

Det kommer bli verklighet i februari.

– Vi ser på det här med fantastisk glädje. Möjligheten är enorm, säger landslagschef Rikard Grip.

Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg är klara för tävlingen.

– Den stora skillnaden att tävla inne på Stockholms Stadion jämfört med på en vanlig världscuparena är att det verkligen kommer bli den här arenakänslan som är svår att få utomhus. Jag tror det kommer bli en kokande gryta för oss skidskyttar, säger Hanna Öberg.

Måndag den 26:e februari kommer den första upplagan av skidskyttekampen att anordnas. Det är efter VM, men före världscupen i Oslo.

– Det är fantastiskt att vi har den här möjligheten att komma närmare publiken, det är något vi jobbat för. Är det här på riktigt? Att vi faktiskt ska få den här möjligheten. Det känns fantastiskt roligt och fantastiskt inspirerande, säger skidskyttelandslagets chef Rikard Grip.

Historisk tävling

Tävlingen som körs på Stadion kommer att sändas i SVT.

Det är första gången som skidskyttetävling kommer att arrangeras i Stockholm. Formatet är singelmixedstafett. Två svenska lag och sex andra av världens bästa lag. Först en kvaltävling och sedan blir det final i jaktstart.

– Jag tycker att det ska bli superhäftigt. Att få ta oss ner till Stockholm där det bor mycket människor och få visa upp vår sport. Det ser jag väldigt mycket fram emot. Det är ett häftigt format i den här typen av tävlingar, säger Sebastian Samuelsson.

Den här typen av arenatävlingar har körts tidigare. Den mest kända är den årliga World Team Challenge-tävlingen som avgjorts i Gelsenkirchen varje år sedan 2002; Inne- och strax utanför fotbollslaget Schalke 04:s hemmaarena, Veltins-Arena. Den tävlingen, precis som den på Stockholm stadion, är inte en del av världscupen. Prispengarna kommer vara i paritet med det åkarna får i världscupen.

Tävlingen

  • Riktningen kommer vara samma som löparna springer, det vill säga moturs.
  • In på skjutvallen kommer man in uppifrån (vid Sofiatornet). Man kommer in från vänster och går ut i höger i skjutriktningen.
  • Det kommer att finnas en start och målraka.
  • Formatet är två varv och två skjutningar.
  • Åkarna tävlar på en 500 meter lång slinga med åtta skjutbanor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.