Skoglund i historisk boxningsmatch

Uppdaterad
Publicerad

I kväll skrivs boxningshistoria i Nyköping:

Erik Skoglund ska försvara sitt mästarbälte i lätt tungvikt på hemmaplan mot ukrainaren Oleksandr Tjerviak., den första 12-rondersmatchen som tillåtits i Sverige på nästan 50 år. Uppladdningen har skett i Sverige, med en svensk tränarveteran – och tuff tävlingssparring...

Det är ingen tvekan om att intresset är enormt för svensk proffsboxning just nu. Badou Jack försvarade sin VM-titel i Las Vegas och nu skrivs nästa spännande kapitel när sörmlänningen Skoglund tillåts gå en fullängdsmatch i hemstaden Nyköping, den första tolvrondersfighten på svensk mark sen 1968.

Rosvalla Ishall är utsåld, över 6000 åskådare, för drabbningen på lördag kväll mot hårde ukrainaren Oleksandr Tjerviak.

– Det känns ju helt enormt. Det har varit ett mål och en dröm ända sedan jag började som proffsboxare 2010, att jag skulle ta hem sporten till Sverige och få gå titelmatcher på hemmaplan.

SVT Sport fick följa med på det viktigaste av träningspassen inför den så upphaussade matchen. En tävlingssparring över tio ronder, dessutom med två tuffa motståndare med helt olika kvaliteter för att ytterligare belasta Skoglund.

Han har en hittills fläckfri proffskarriär bakom sig. 24-åringen är obesegrad i 22 matcher, varav elva på knockout. Redan som 17-åring blev han både svensk och nordisk mästare, karriären var utstakad och de senaste åren har han tillbringat i Tyskland och Sauerland-stallet. En tillvaro som han till slut ledsnade på.

– Jag kände dels att jag inte utvecklade så mycket som jag hade hoppats, framförallt under de två sista åren, och då valde jag att byta tränare och då tänkte jag; varför inte flytta hem istället för någon annanstans. Ska jag ändra till något så ska det vara som jag vill ha det.

Basen blev hemma i Nyköping där också den viktigaste pusselbiten föll på plats. Han fick tränarveteranen Tommy Antman, 72 år, att lämna sin pensionering för ännu ett boxarbygge, Gävprofilen som lotsat boxare till fem olika OS och tidigare funnits i staben runt Anders ”Lillen” Eklund.

– Man känner sig stolt över att få hjälpa en bra boxare. Jag hade slutat och dragit mig tillbaka, men det här blev en kick uppåt igen. Nu är man som ung på nytt!

Dubbelsparring och tio ronder

Nu följer han med vakande blick och tydliga instruktioner den intensiva sparringsessionen. Vaggar lätt med kroppen, stöter fram växelvis uppmuntrande och förmanande tillrop och verkar njuta av att finnas i hetluften igen.

Mariano Hilario är från Dominikanska republiken, bor numera i Madrid och har varit en viktig kugge i uppladdningen. Kvick, rörlig och lite avig boxare som får inleda träningen de fyra första tre minutersronderna. Det ångar av energi inne i den fräscha boxningslokalen, inhyst på ett lokalt gym som satsat på sin idrottsprofil.

Utanför ringen snörar en bitig tysk på sig handskarna. Enrico Kölling ska själv gå en viktig match i slutet av september och har lika mycket ut av sparringen själv. Dom möttes redan som amatörer, då var tysken den vassare av de två, men har nu fått se Skoglund växa till en bjässe i ringen.

– Jag måste säga att Erik är i en superform. Väldigt bra förberedd, man märker att han jobbat hårt. Han gjorde det svårt för mig idag att ens komma åt att slå, med sina vassa vänster och fina fotarbete. Det känns också som framgångsreceptet mot Tjerviak, säger en svettig Kölling och syftar på motståndaren som väntar i ringen på lördag.

Antman är också nöjd med vad han ser just nu.

– Han är bra, han är jättebra. Han är absolut mogen för uppgiften, jag tror blint på honom.

Nu återstår bara att genomföra uppdraget. Och dessutom hantera sina känslor.

– Jag tror inte jag kommer att kunna förklara förrän efteråt, om ens det, men det känns riktigt, riktigt kul!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.