Nils van der Poel har lagt av, men det finns ändå hopp om fler skridskorubriker i Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nils van der Poel har lagt av, men det finns ändå hopp om fler skridskorubriker i Sverige. Foto: Bildbyrån

Svenska Skridskoförbundet hoppas på OS i Sverige: ”Möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

SOK har lyft blicken utanför Sverige när de tittat på arrangörer av skridskogrenarna vid ett eventuellt OS 2030.

Men från Svenska Skridskoförbundet hoppas man trots allt på OS-tävlingar i Sverige.

– Det finns olika alternativ som vi tittar på, säger Bent Erik Brenden.

SOK är intresserat av att arrangera vinter-OS i Sverige 2030. Men det blir i så fall ett OS som inte bara arrangeras i Sverige.

Precis som vid ansökan av spelen 2026 lär kälksporten (bob, rodel och skeleton) arrangeras i ett annat land, men även skridskosporterna kan hamna utomlands – vilket SVT Sport kunde avslöja redan i april, och SOK även skrev i sin förstudie som presenterades i juni. Detta eftersom det i Sverige i dag inte finns någon skridskoarena som lever upp till alla krav som ställs för att arrangera ett OS eller andra stora mästerskap.

”En kulturtradition”

Men Swesports (Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet) hoppas kunna få SOK på andra tankar.

– Skridsko kan man ju nästan kalla en kulturtradition inom vinteridrotten i Sverige och har en stark historik. Så vi vill gärna ha det i Sverige, och ser att det finns möjligheter till det, som vi håller på att utreda, säger Swesports Bent Erik Brenden till SVT Sport.

Falun ett alternativ

Swesports utreder både om det går att utveckla befintliga anledningar, och om de kan vara med på eventuellt framtida projekt, för att få arrangera OS-tävlingar på svensk mark 2030.

– Vi tittar till exempel på anläggningsprojekt där bandyn är involverad. I Falun finns till exempel ISAK (Isytor under tak)-projektet på Lugnet där man ska bygga en gemensam bandy- och hockeyrink.Det är ett alternativ, då det ska bli en multianläggning med både skridsko, bandy och andra delar. Det kan vara ett möjligt alternativ, säger Brenden.

Hur skulle det kännas om Sverige får OS men skridskorna avgörs i ett annat land?

– Det skulle kännas oerhört tungt och jobbigt. Det är bara att titta tillbaka på 2022, där Nils van der Poel blev OS-mästare på både 5 000 och 10 000 meter. Det finns en sån enorm tradition med skridskor i Sverige, så personligen skulle det kännas som ett väldigt stort nederlag om det inte blev här i Sverige.

Se hela reportaget om arbetet för att få skridskotävlingarna till Sverige:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.