Erin Hamlin och Shani Davis. Foto: TT Nyhetsbyrån

USA singlade slant om vem som skulle bära flaggan

Uppdaterad
Publicerad

Rodelåkaren Erin Hamlin och skridskostjärnan Shani Davis fick fyra röster vardera när den amerikanska fanbäraren på fredagens OS-invigning skulle utses. Valet föll till slut på Hamlin – efter slantsingling. Något som fick tidigare OS-guldmedaljören Davis att ilskna till ordentligt.

– Ohederligt, skrev Davis på twitter.

Åtta amerikanska idrottare var nominerade till hedersuppdraget att bära fanan på invigningen. Erin Hamlin gör, liksom dubble OS-guldmedaljören Shani Davis, sitt femte OS.

Men när OS-ledningen till slut skulle utse vem som till slut skulle bära den amerikanska flaggan, fick slantsingling avgöra. Något som också var bestämt på förhand, om det var ett oavgjort resultat bland rösterna.

OS i Pyeongchang 2018

Det blev till Erin Hamlins fördel.

– Vi har alla vuxit upp med OS, och man har alltid undrat vem som ska få bära flaggan, och att det är jag som ska göra det känns galet, säger Erin Hamlin till BBC.

– Vi känner starkt för Shani, och de kände starkt för Erin. Svårare än så är det inte, säger Davis skridskokollega Joey Manthia enligt BBC.

Davis var inte lika nöjd – och kallade det hela för ”ohederligt” i en personlig tweet.

För svensk del är det curlingspelaren Niklas Edin som bär flaggan i fredagens invigning av spelen i Pyeongchang.

Invigningen inleds klockan 12 svensk tid.

Twitter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet