Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt skyttemästaren på jobbet som svetsare: ”Ingen värstingpeng direkt” Foto: Lars Dareberg

Svetsar för att kunna satsa mot OS i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Han tog ett sensationellt VM-guld i luftgevärskytte och har siktet inställt på OS i Paris. Ändå måste han jobba heltid för att få livet att gå ihop.

– Tyvärr tjänar man inte på denna sporten, säger Victor Lindgren till SVT Sport.

Han är 20 år och redan en dominant i sporten. Trots detta kan Victor Lindgren inte leva på sin idrott.

Samtidigt som hans största konkurrenter lever som proffs jobbar luftgevärsskytten heltid som svetsare, med start 05.30 på dagarna.

På sikt kommer han tack vare ekonomiskt stöd från Sveriges olympiska kommittee kunna gå ner lite i tid, för att kunna öka sin sportsliga satsning.

Men utan jobbet som svetsare hade han levt på existensminimum.

– Man kan leva knapert på det men det går inte att ha med sig in i framtiden direkt. Så jag vill gärna jobba så jag känner mig säker ekonomiskt.

Finns det några pengar att tjäna?

– SOK kommer in med lite pengar, sedan finns det en del tävlingar som delar ut en liten summa prispengar. Men det är ingen värstingpeng direkt.

Prispengarna brukar ligga runt 5 000 kronor för en vunnen tävling. Han har också sponsorer för både gevär och tävlingsdräkt till ett sammanlagt värde av 83 000 kronor.

Skyttesporten är betydligt större i Kina, Indien och Ungern. Där lever hans största konkurrenter som proffs.

– De kan lägga all sin tid, i Indien står de och skjuter dag in och dag ut. Lika så i Kina och Ungern. Det är många av de andra skyttarna internationellt som pluggar och kör 50-50. Det är inget för mig. Jag är ingen pluggkille direkt, säger Victor Lindgren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur funkar luftgevärsskytte? Hör världsmästaren berätta. Foto: Lars Dareberg

Victor Lindgrens OS-chanser

Victor Lindgren vann i och med fjolårets VM-guldet en kvotplats till OS för Sverige. Med stor sannolikhet tilldelas den honom själv, men en eventuell OS-biljett blir antagligen inte klar förrän i juni.

Om Lindgren tar sig till OS kommer han tävla i både luftgevär 10 meter men också i 50 meter med krutgevär. En gren som brukar kallas 3x20 då skyttarna skjuter i serier om liggande, stående och sittande i 20 minuter vardera med 50 meter till tavlan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.