Stina Blackstenius Foto: TT Nyhetsbyrån

Skyttedrottning hoppas på landslagsplats

Uppdaterad
Publicerad

På fredag presenterar förbundskapten Pia Sundhage den första truppen till det stundande kvalet mot EM 2017. En som hoppas få plats är F19-landslagets skyttedrottning Stina Blackstenius. – Jag har insett att det kommer allt närmare, säger anfallaren till SVT Sport.

Det har varit en guldkantad sommar för Stina Blackstenius. Succén under EM i Israel i juli, där hon inte bara blev slutspelets skyttedrottning utan dessutom slog alla tiders målrekord i F19-sammanhang, har givit självförtroende att bära med sig hem till klubblaget Linköping.

– Det har givit mig mycket energi. Jag känner mig i balans och har en bra, avslappnad känsla i kroppen, säger Blackstenius.

Damallsvenskan 2015

Stark i djupled

Bara två veckor efter EM-triumfen bärgades ytterligare ett guld, med Linköping i Svenska cupen. Blackstenius låg bakom 2–0-segern mot Rosengård tack vare sitt ledningsmål strax före paus.

Hon serverades en perfekt djupledspassning av Pernille Harder, tog med sig bollen på ett tillslag och placerade in den bakom Zecira Musovic – en aktion där Blackstenius visade upp alla sina främsta spetsegenskaper.

– Sedan jag kom till Linköping har det hänt otroligt mycket. Jag trivs väldigt bra i den här miljön, med de här spelarna. Det är bra träningar varje dag och tuffare matcher, jag utvecklar allt ifrån mina löpningar till förstatouch och avslut.

”Alltid drömt om stora landslaget”

Nu hoppas Stina Blackstenius kunna knipa en plats i a-landslaget, som 17 september inleder kvalet till EM 2017.

– Ända sedan jag var liten har jag drömt om att spela i det stora landslaget. Nu när man har blivit lite äldre så har man insett att det kommer allt närmare. Det är väldigt spännande och utvecklande att försöka ta en plats där.

Martin Sjögren, tränare i Linköping, anser att Blackstenius visat sig vara redo att slåss om en plats i a-landslaget, men ser samtidigt ingen anledning att stressa.

– Det är skillnad på F19 och senior. Sett till hur hon presterar är det klart att hon är aktuellt för a-landslaget, men det är inte alltid säkert det bästa att plocka ut de unga spelarna där, menar Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damallsvenskan 2015

Mer i ämnet