Sveriges EM-biljett på kylning

De svenska handbollsherrarna var riktigt nära att knipa EM-biljetten – men glädjeropen får vänta. Slovenien fick med sig en straff och kvitterade i sista sekund. Matchen slutade 28-28. – Jag tycker att man hade perioder med fantastiskt bra spel, säger SVT Sports expert Magnus Grahn.

Efter dagens oavgjorda resultat har Sverige ändå tagit ett stort kliv mot EM i Polen i januari nästa år och nu väntar matcher mot Lettland och Slovakien.

– Nu går vi in med inställningen att vi ska vinna båda matcherna, då är det inget snack om saken och då kan vi få en lättare lottning på EM, säger Jim Gottfridsson enligt Expressen.

Gästande Sverige ryckte till sig en fyramålsledning från start och tvingade Slovenien till timeout. Hemmalaget skärpte till sig men lyckades inte komma riktigt nära Sverige som ledde med 16-13 i halvtid.

Svenskarna öppnade också andra halvlek allra bäst, men Slovenien byggde sakta men säkert upp en stark period i matchen.

Sista kvarten blev en riktig nagelbitare och Slovenien tog ledningen för första gången i matchen.

”Fantastiskt bra spel”

Fredrik Petersen satte det så viktiga 24-26-målet. Men när Sverige ådrog sig en utvisning kunde Slovenien reducera och därefter kvittera.

Mattias Andersson gjorde två viktiga räddningar i slutskedet. Men med bara några sekunder kvar, och Sverige i en 28-27-ledning, fick Slovenien med sig en straff och säkrade slutresultatet 28-28.

– Jag tycker att man hade perioder med fantastiskt bra spel, säger SVT Sports expert Magnus Grahn.

Har vi Sverige i EM 2016?

– Ja det har vi absolut.

Sverige leder kvalgruppen på sju poäng före Slovenien på fem poäng och Lettland på fyra.

Sverige har två matcher kvar i kvalet men tog i dag ett stort kliv mot EM nästa år – där man också spelar om de sista OS-kvalplatserna.

Målskyttar

Sverige: Markus Olsson 5, Niclas Ekberg 4 (2), Jim Gottfridsson 4, Jonas Källman 3, Andreas Cederholm 3, Viktor Östlund 3, Andreas Nilsson 2, Fredrik Petersen 2 (1), Lukas Karlsson 1, Jesper Nielsen 1.

Slovenien: Dragan Gajic 13 (6 straffar), Jure Dolenec 3, Sebastian Skube 3, Luka Zvizej 2, Matej Gaber 2, Uros Zorman 2, Dean Bombac 2, Miha Zvizej 1.