Foto: TT Nyhetsbyrån

SM-veckan årets idrottsevenemang

Uppdaterad
Publicerad

SM-veckan startades av Riksidrottsförbundet och SVT, efter ett initiativ från squashförbundets ordförande Ulf Karlsson. Vid premiären i Sundsvall 2009 deltog fem sporter. Därefter har evenemanget vuxit år från år. Senast under sommarveckan i Borås deltog 41 sporter.

– Jag tror att det är blandningen mellan stora idrotter med välkända stjärnor och mindre, för många okända, sporter som är hemligheten bakom framgången, säger Ulf Nilsson.

– Motiveringen till utmärkelsen visar att SM-veckan har blivit ett viktigt arrangemang för svensk idrott, på flera sätt.

Motiveringen lyder: ”SM-veckan är ett framgångsrikt samarbetsprojekt mellan Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbunden, SVT och värdkommunen. Evenemanget har fått stort genomslag i media och lyckats nå sitt mål; att skapa större intressen för svenska mästerskapen genom att större och mindre idrotter under ett och samma paraply.Evenemanget är ett koncept i tiden, som medverkar till att förena och stärka svenska idrottsrörelsen. Som bonus har arrangörskommunerna kunnat påvisa en stark turismekonomisk effekt, med positiva profilvärden för destinationen.”

Förutom priset Årets idrottsevenemang har följande utmärkelser delats ut:

Årets idrottsförbund – Svenska Skidförbundet

Årets idrottssponsor – ÅF

Årets idrottsförening – Malmö FF

Årets idrottsarena – Tele2 Arena

I den jury som utsett pristagarna sitter: Uno Grönkvist, Niklas Birgetz, Gustaf Berencreutz, Johan Thorén, Frans Fransson, Björn Anders Larsson, Joachim von Stedingk och Peter Rohmée.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.