Bäst i världen men inte i Sverige – än

Uppdaterad
Publicerad

Hon är Europas och världens bästa thaiboxare – nominerades till Jerringpriset – men är ändå osäker på om hon är bäst i Sverige.  Isa Tidblad Keskikangas siktar på sitt första SM-guld i Örebro.

– SM har ju inte varit än, så jag vet fortfarande inte om jag är bäst i Sverige. De svenska damerna är väldigt vädigt duktiga i internationell jämförelse. Så vi får se, jag hoppas verkligen kunna vinna nu i helgen men det blir tufft, säger Keskikangas till SVT Sport.

Vi träffade 22-åringen i träningslokalen på söder i Stockholm, på hennes sista träningspass innan SM i Örebro. En tävling hon aldrig vunnit  – inte ens en match faktiskt.

SM-veckan Örebro 2015

– Det var ett par år sedan och jag var inte alls förberedd bra den gången, jag kom in första matchen och var ganska nervös och lite vilsen. Det var nästan som jag inte ville vinna och det märktes och jag åkte ut i första omgången, säger Keskikangas om sitt första och enda SM-deltagande.

Fjolåret var en sanslös succé för Isa där hon kom tillbaka från ett armbrott – vann VM-guld i Malaysia och senare på hösten även EM i Polen.  Men det beyder inte att SM är oviktigt – snarare tvärtom.

– Det är klart att det betyder mycket, det är ändå på hemmaplan som man vill visa upp sig och visa att man är duktig, säger Keskikangas som tävlar för Stockholmsklubben Tip Muay Thai.

Efter framgångarna internationellt, så vill alla slå dig. Hur känns det?

– Det känns lite konstigt. För ett år sedan var det inte så många som visste vem jag var. Men samtidigt så har jag ett självförtroende som jag kan ta med mig in i turneringen.

Det är också en press på dig som du inte haft förut i tävlingar i Sverige. Hur tacklar du det?

– Det är väl bara att försöka fokusera på mig själv och min motståndare i ringen. Det finns inte så mycket annat att göra, det gäller att försöka tänka bort det runt omkring. Det spelar ingen roll egentligen om det är en som tittar eller om det är tusen som tittar utan det är fortfarande jag som ska prestera.

Och prestera det gör Keskikangas med armar och ben.  Men också knäet. Ett vapen som avgjorde både VM och EM-final.

– Det är kanske inte så hemligt länge...Men ja, knäet är en av mina favorittekniker, så jag hoppas att jag kan få in några snygga på SM, säger hon med ett skratt.

Keskikangas är en komplett thaiboxare men det som utvecklats ytterligare sedan EM-guldet i höstas är sparkarna.

– Det känns som jag har hittat tillbaks till där jag var i sparkarna för ett par år sedan, så det känns bra.

Men för att vinna titeln i Örebro på måndag är det ändå något annat som är viktigast.

– Det viktigaste i thaiboxning är att alltid ta sista poängen i varje duell och visa att jag vill vinna i ringen.

Fjolårsprestationerna gav en nominering till Jerringpriset och en rejäl skjuts för sporten i Sverige.

– Det har varit jättestort. När jag fick redan på det var jag jätteförvånad och det var inget som jag hade förväntat mig alls. Jag tror inte någon inom kampsporten förväntade sig att jag skulle bli nominerad. Det är självklart en bekräftelse på att det jag gör är bra.

Vad betyder det för er som sysslar med thaiboxning?

– Det är ett steg på väg att kunna leva på vår sport, kanske inte nu eller om något år men säg fem år, jag hoppas verkligen det kommer dit till slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet