Fågel, fisk och mycket mitt emellan

Uppdaterad
Publicerad

Fyra piloter tävlar i civil flygfemkamp, en mångkamp med flygmoment och fysiska utmaningar.

Åse Kristofferson, Lars Östling, Erling Lindholm och Thorbjörn Ohlén, det är de fyra deltagarna i årets SM tävlingar i civil flygfemkamp. Fem grenar under två dagar: flygnavigering, 100m bröstsim, punktorientering, precisionslandning och terränglöpning.  Den som har flest poäng i varje gren vid slutet blir svensk mästare.

Först ut var navigationsmomentet, där piloterna gör sin egen färdplanering -  och ska sedan flyga enligt planen och hålla en viss tid samtidigt som de letar efter mål i terrängen.

En sport med historia

Civil flygfemkampens historia börjar under tidigt 1970-tal när det kom önskemål från riksidrottsförbundet – om fysiska grenar inom specialförbunden.

De fysiska grenarna simning, punktorientering och terränglöpning som tillsammans med flygmomenten har valts ut för att piloterna ska visa färdigheterna de har för att hantera konsekvenserna av att nödlanda i vatten och orientera sig till säkerhet.

Under 90-talet försvann sporten i Sverige på grund av för lite intresse, men för tre år sedan fick femkampen en nystart mycket tack vare dessa fyra engagerade piloterna

Flygmoment två är landningsprecision, som handlar om att med olika förutsättningar landa på ett streck som finns utritat på landningsbanan.

Svensk mästare koras

De två dagarna avslutas med en jaktstart på 3km terränglöpning där det är Lars Östling som går ut först, med 46s försprång.

Lars stabila löpning håller hela vägen i mål med god marginal och han kan nu titulera sig svensk mästare i civil flygfemkamp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.