Guld för Åsander – trots mjölksyra

Uppdaterad
Publicerad

Mjölksyran stod henne upp i halsen. Ändå lyckades Sandra Åsander, Härnösand, samla krafterna och ta hem SM-guldet i damernas draghund (combined).

– Det är väldigt skönt. Jag är väldigt glad, säger en nöjd Sandra Åsander till SVT Sport.

Damernas draghund bjöd på stor dramatik. Förutom en större kollision i en av kurvorna blev upploppet en hård kamp om guldet. En trött Sandra Åsander var till slut starkast och vann, en halv sekund före Sundsvalls Angelica Sauer.

SM-veckan Örebro 2015

”Jobbig bana”

Det trots att Åsander ett tag såg slagen ut efter att ha tappat sin ledning.

– Det var en väldigt jobbig bana. Jag fick mjölksyra i de branta backarna, men var inte orolig i början. När de kom ikapp på andra varvet kände jag mig dock fruktansvärt trött. Jimmy, min hund, är väldigt snabb utför så tänkte att jag skulle ta ikapp där. Och det gick bra, säger Åsander, som visade ett rejält styrkebesked inför kommande VM i Tyskland i februari.

Sauer åkte upp sig

Även silvermedaljören Angelica Sauer svarade för en stark prestation. Trots att hon hamnade klart sist i starten, efter ett stavbrott och fall, åkte hon upp sig.

– Det strulade lite i början, men han (hunden) är duktig på att jaga. Det var bara att köra på. Det kan hända mycket längs banan, och det gjorde det också. Man får inte ge upp, säger Sauer till SVT Sport.

Bronset gick till Bodens Åsa Nordgren.

Så funkar draghund combined

Grenen tillhör nordisk stil vilket innebär att föraren åker med skidor efter hunden istället för med släde. Combined innebär att man har en masstart där hunden drar en pulka som föraren via en lina är kopplad till. På det andra varvet tar man bort pulkan och kör enbart med lina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet