Foto: TT Nyhetsbyrån

Här går SM-veckan 2017

Uppdaterad
Publicerad

Frågan var om Skellefteå eller Söderhamn skulle få arrangera SM-veckan. Svaret blev båda. Söderhamn får evenemanget 2017 och Skellefteå 2018.

Det är Riksidrottsförbundet (RF) som i samråd med SVT utser arrangörer av SM-veckan.

– Städernas ansökningar imponerade och både Söderhamn och Skellefteå har visat upp goda förutsättningar som värdstad, säger Per Bergljung, sponsor- och evenemangsansvarig vid RF.

SM-veckan

– Valet stod mellan två bra städer. Därför känns det bra att vi kunde lösa det genom att låta båda få arrangera SM-veckan, säger Ulf Nilsson SVT:s projektledare för SM-veckan.

För att kunna arrangera SM-veckan vinter måste en värdstad kunna hantera såväl klassiska vinteridrotter som inomhusidrotter, men också erbjuda goda logimöjligheter och väl fungerande logistik. Antalet idrotter under en vintervecka kan vara upp till ca 25 olika idrotter med ca 3000-4000 deltagare.

”Starkast kandidatur”

– Söderhamn blir den klart minsta stad som hittills arrangerat en SM-vecka. Men kommunen har både de arenor som behövs och erfarenhet från stora idrottsarrangemang.Utmaningen blir att skapa de logimöjligheter som krävs, säger Ulf Nilsson

– Skellefteå har den starkaste kandidatur jag sett under de år jag varit med och utsett värdstäder. Tar staden till vara på de idéerna och den kreativitet som visades upp där kommer det att bli en riktigt bra SM-vecka. Det blir också spännande att se hur evenemanget påverkas av att det arrangeras så sent som i slutet av mars, fortsätter Ulf Nilsson.

Vill få fler att uppleva idrottsfesten

På grund av vinter-OS i Sydkorea 2018 kommer SM-veckan vinter i Skellefteå 2018 arrangeras något senare på året. SM-veckan brukar vanligtvis arrangeras vecka 3-5.

– I vår ambition att arrangera SM-veckan runt om landet känns det bra att kunna förlägga SM-veckan i två nya städer och på så sätt få fler att uppleva Sveriges mesta idrottsfest, säger Per Bergljung.

SM-veckans värdstäder:

2009:

Sundsvall (vinter, 5 idrotter)

Malmö (sommar, 11 idrotter)

2010:

Ingen vintervecka pga OS i Vancouver

Malmö (sommar, 14 idrotter)

2011:

Sundsvall (vinter, 14 idrotter)

Halmstad (sommar 20 idrotter)

2012:

Östersund (vinter, 15 idrotter)

Ingen sommarvecka pga OS i London

2013:

Falun (vinter, 16 idrotter)

Halmstad (sommar, 31 idrotter)

2014:

Umeå (vinter, 16 idrotter)

Borås (sommar, 41 idrotter)

2015:

Örebro (vinter, 26 idrotter)

Sundsvall (sommar, 38 idrotter)

2016:

Piteå (vinter)

Norrköping (sommar)

2017:

Söderhamn (vinter)

Borås (sommar)

2018:

Skellefteå (vinter)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan

Mer i ämnet