Hans Jörgen Kvåle var först över mållinjen i herrarnas jaktstart i skidorientering. Men norrmannen diskades efteråt eftersom han hade passerat förbjudet område. Foto: Bildbyrån

Herrvinnaren diskad

Uppdaterad
Publicerad

I herrklassen i jaktstarts-SM i skidorientering gjorde en klunga med åtta åkare upp om medaljerna. Norrmannen Hans Jörgen Kvåle, som tävlar för Kvarnsveden, gjorde ett bra vägval på slutet och vann tre sekunder före Ulrik Nordberg, Bergnäset, och Daniel Nordebo, Älvsby – trodde alla. Men efteråt blev Kvåle diskvalificerad.

Både Hans Jörgen Kvåle och Daniel Nordbo, som var etta respektive trea i mål, diskades eftersom de hade passerat förbjudet område.

– Jag såg att de åkte fel, jag åkte runt i stället och tappade kanske fem-tio sekunder på det. Jag fick slita mig ikapp, säger Ulrik Nordberg som var tvåa i mål men som alltså senare blev uppflyttad till förstaplatsen.

SM-veckan vinter 2013

– Mot slutet åkte Kvåle ut på en väg där det var väldigt lite snö, jag kände hur gruset repade skidorna. Men jag tänkte att det är nu eller aldrig. Det handlar om medalj, säger Nordberg.

Silvret gick till Peter Arnesson, Hallby, och bronset till Erik Rost, Alfta-Ösa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan vinter 2013

Mer i ämnet