Westberg segrare för andra året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Åkare som Jörgen Brink, Anders Svanebo och Jesper Modin fick se sig besegrade. Karl-Johan Westberg, Borås SK, blev för stark på upploppet och kunde ta hem andra raka SM-guldet i rullskidor. Sömskar spurtade hem segern på damsidan.

– Kände mig helt okej. Vet att jag har en bra spurt på rullskidor, säger Westberg till SVT Sport.

Det blev dubbelt Borås när rullskidor, 20km, skulle avgöras. Ett samlat fält, med bland annat profiler som långdistansåkaren Jörgen Brink och Anders Svanebo, gjorde upp i en tät spurtduell. Westberg gjorde en taktiskt insats, tog rygg vid kurvan och kunde sen passera tätåkarna för att passera mållinjen som SM-vinnare.

SM-veckan

– Kul att jag och Gustav (Nordström, Borås SK) tog dubbel också. Det gick sakta första varven så det var bara att ligga med. Sedan skruvades det upp med fyra varv kvar. Men det var jävligt jobbigt på slutet, säger han.

Anders Svanebo, Stockviks SF, blev fyra och Jesper Modin, Piteå Elit SK, slutade på sjätteplats. Jörgen Brink, Delsbo IF, hade bra läge inför spurten men föll igenom och slutade på åttondeplats.

Linn Sömskar spurtade hem SM-guld

Den världscupserfarna längdskidåkaren Linn Sömskar, Umeå SK, tog hem SM i rullskidor. Efter ett jämnt och tajt lopp orkade ingen av konkurrenterna där framme med hennes tempoökning på upploppet.

– Rullskidor är som min andra gren, längd hade varit större. Men det är självklart jätteroligt, säger Sömskar till SVT Sport.

Charlotte Kalla vann 2013, Marika Sundin 2014. I år var det Linn Sömskars tur. Svenskan, 26 år gammal, har en sjundeplacering i världscupen i längdskidor som bäst från 2012. Men nu kan hon titulera sig som SM-vinnare i rullskidor efter spurtduell på slutet. Närmast jagande, Elin Molin, orkade inte stå emot Sömskars tempoökning och slutade tvåa. Evelina Settlin kom trea.

– Det gick fort på upploppet, men inte så fort utmed banan. Det blåste en del så att ligga bakom under loppet var att föredra. Inför upploppet tänkte jag att jag provar och känner lite på dem i början av kurvan. Sen kände jag att: det här tar jag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan

Mer i ämnet