default_caption

Lönn starkast i världen

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Lönn fick till ett drömlyft under styrkelyftstävlingen på SM-veckan i Umeå. Hon lyfte hela 220,5 kg i bänkpress. Det har ingen annan gjort i världen i hennes viktklass.

Sandra Lönn har ett besvärligt halvår bakom sig. Trots det lyfte hon mer i bänkpress under SM-veckan i Umeå än vad någon annan kvinna i världen har gjort. 220,5 kilo är nytt nordiskt rekord och inofficiells  världsrekord.

– Jag är helt överraskad själv. Det senaste halvåret har jag haft olika problem. För en månad sen var jag inte ens säker på att komma till start, säger Sandra Lönn till SVT Sport.

SM-veckan vinter 2014

Under det senaste halvåret har hon dragits med ett besvärligt ryggskott, haft problem med axlarna och varit förkyld i omgångar. Det gör hennes prestation i Umeå än mer imponerande.

Sandra Lönn lyfte 220,5 kilo, iförd sitt guldfärgade bälte. Det är fyra kilo över hennes tidigare svenska rekord i +84-kilosklassen och 2,5 kilo över norskan Hildeborg Hugdal världsrekord.

Hon har lyft mer än någon annan och  har tre VM-guld på meritlistan sen tidigare. Med tanke på det är målsättningen inför nästa tävling, VM i Danmark, överraskande låg:

-Att komma dit, säger Sandra och brister ut i ett skratt, innan hon fortsätter:

-Jag har målsättningen långt inom mig och vill inte avslöja något.

Rekord i herrklass

Lördagens bänkpresstävlingar i Gammlias sporthall höll yppersta internationella klass och bjöd på ytterligare ett nordiskt rekord och inofficiellt världsrekord. Christoffer Öberg, Sundsvall, lyfte 335 kilo i +120-kilosklassen. Det är fyra kilo över det officiella världsrekordet.

-Jag hade det här på känn. I december tog jag 330 på träning, säger Christoffer till SVT Sport.

Vid VM förra året vann Öberg på 320.

-Nu är jag fyra kilo tyngre och över tio kilo bättre.

Hur är det möjligt att lyfta 335 kilo?

– Jag är disciplinerad målmedveten och strukturerad. De dagar musklerna känns tunga tar jag det lugnt. Jag sätter hela tiden upp små delmål. Och jag tränar alltid på samma tider och veckodagar, måndag, onsdag och fredag.

Tränar du bara tre dagar i veckan?

-Ja, och jag kör bara bänkpress måndag och fredag.

Hur mycket har du lyft i klassiskt bänkpress, utan dräkt?

-215 kilo. Man lyftet normalt 100 kilo mer med dräkt.

Även Christoffer Öberg laddar nu för VM, som avgörs i maj. Målet är att försvara guldet från i fjol och bli officiell världsrekordhållare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan vinter 2014

Mer i ämnet