Muaythai (thaiboxning)

Uppdaterad
Publicerad

Guide med allt från fakta till favoriter

När: 25 januari

Var: Sporthall C, Lugnet

Hur går det till:

Två tävlande som vägt in i samma viktklass möts i en fullkontaktmatch. Tillåtna skydd är tandskydd, boxhandskar och suspensoar och en match i Sverige pågår vanligtvis i 5x2 min. Man kan vinna på knock out (KO), teknisk knock out (när ringdomaren väljer att bryta matchen då den ena fightern är överlägsen, för den andres säkerhet) eller på poäng.

Poängberäkningen bygger på att tekniker som träffar utan att blockeras räknas som poäng, men man lägger också stor vikt vid hur den träffade boxaren påverkas.

Blockering av spark mot kroppen kan göras med skenben eller underarmar. För att kunna göra poäng krävs det att man lägger kroppstyngd bakom tekniken och menar att träffa. Tre poängdomare bedömer var rond, summerar rondresultaten och noterar vinnaren efter sista ronden. Ringdomaren samlar in poängkorten, kontrollerar att allt är rätt ifyllt och underskrivet och meddelar därefter domslut.

Vid turneringsmatcher kan man inte ha oavgjort resultat – då en vinnare måste utses att gå vidare i turneringen. Är poängsumman lika för båda fighters kan poängdomaren välja en vinnare utifrån kriterier som bättre försvar, bättre stil eller framåtanda.

Fakta:

Muaythai (thaiboxning) kallas också för de åtta vapnens sport: fötter, knän, armbågar och händer. I Sverige har vi bara tillåtelse att använda armbågar vid professionella matcher. Sporten har sitt ursprung i Thailand där det är nationalsporten. Muaythai har funnits i Sverige i över 30 år och har i dag ca 125 klubbar över hela landet. Muaythai är ett modernare namn på sporten som uppkom då västerlänningar började besöka dåvarande Siam. Sporten hette tidigare bara Muay och betyder sammanfläta. Detta beskriver hur komplex sporten är då man måste behärska många olika färdigheter och sammanfläta dessa för att vara en bra och framgångsrik boxare.

Håll koll på:

Sverige är en stornation inom thaiboxning. Många befarade att fallet skulle bli bottenlöst djupt när storstjärnorna Rickard Nordstrand, Jörgen Kruth och Joakim Karlsson lade handskarna på hyllan. Visst, de tre var världsnamn, men svensk thaiboxning är på stark frammarsch ändå.

Sanny Dahlbeck tog sig väldigt långt i den professionella stortävlingen Glory under fjolåret och räknas redan nu som en etablerad stjärna. GiangHoang vann VM-silver ifjol. Och på damsidan blev Sverige utsett till världens bästa nation med tre världsmästarinnor, Elina Nilsson, Lina Länsberg-Akhtar och Jennifer Österlin.

Den sistnämnda går för övrigt en mycket intressant finalmatch mot Sanja Trbojevic, som vann VM-guld för två år sedan. Ett rent världsmästarmöte således.

Frågan är om detta års SM-finalstartfält någonsin varit mer meriterat.

Visste du att…

… Sverige har vunnit flera guld och otaliga silver och brons i amatör-VM. Senast, i Ryssland, oktober 2012 bärgades tre guld, två silver och fyra brons.

… Sverige har även fått fram flera professionella världsmästare.

… Muaythai är medlem i Sport Accord och vår internationella organisation jobbar hårt för att sporten ska erkännas som olympisk gren.

… En fight kan föregås av en så kallad WaiKhru, en dans för att hedra sin tränare och blidka andarna i ringen, och fightern bär då en huvudbonad som kallas mongkhon. Vid arrangemang där tid inte finns för en dans, brukar de tävlande gå ett var runt ringen till musiken.

… I Thailand tävlar man alltid till en levande orkester, och musiken speglar rondernas utveckling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.