Foto: SVT

Mattsson-Weijber om den tuffa tiden som RF-ordförande

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alltid helt lätt att vara ung första kvinna på ett nytt jobb. Det fick Karin Mattsson-Weijber erfara när hon för tio år sedan tillträdde som ordförande för riksidrottsförbundet.

För tio år sedan utsågs Karin Mattsson Weijber, som första kvinna någonsin, till ordförande i riksidrottsförbundet. Där har hon fått uppleva hur SM-veckan växt fram sedan starten 2009.

Men hon har även fått uppleva jobbet baksida. Att vara den första kvinnliga RF-ordföranden någonsin var inte helt enkelt, berättar Mattsson-Weijber när hon gästar Vinterstudion. På en natt gick hon från att vara anonym till att bli en offentlig person.

SM-veckan Örebro 2015

”Turbulent period”

– Det var en väldigt turbulent period. Jag kastades in och tvingades lära mig en massa saker, säger Karin Mattsson-Weijber.

Vad var jobbigast?

– Jag trivs inte riktigt med konflikter, och att göra det inför öppen ridå. Det är något jag aldrig vill vara med om igen.

– Det som störde mig väldigt mycket var framför allt att bli beskriven som någon som gick i Lars-Åke Lagrells ledband (tidigare ordförande i svenska fotbollförbundet).

Att du just var kvinna och ganska ung. Hur påverkade det dig?

– Dels var jag ganska oerfaren. Å andra sidan hade jag väldigt många kring mig som jag hade nära samarbete med.

– När man lägger ihop det har det varit väldigt positivt, för jag stack ju ut. Det här var något nytt, eftersom att RF aldrig hade haft en kvinnlig ordförande tidigare.

Avgår i maj

Efter tio år på posten är det sedan tidigare klart att Mattsson-Weijber avgår i maj.

– Jag är inte less på något sätt, men det känns ändå helt rätt. För tio år är tio år, och jag tror det är rätt läge att byta, säger hon.

Och att vara på plats på SM-veckan i Örebro är något som hon njuter av.

– SM-veckan är härlig. Det är en speciell känsla att gå mellan de olika idrotterna. Och att de lite mindre idrotterna hamnar i centrum på något sätt.

Se hela intervjun i Vinterstudion ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet