Foto: Scanpix

Så funkar badminton

Uppdaterad
Publicerad

Tävlingarna i badminton bjuder på fartfylld action från världens snabbaste racketsport.

Mixed-SM är Badminton Swedens senaste SM-tävling där två-mannalag (en kille och en tjej) tävlar tillsammans om att få titulera sig SM-mästare.

Tid och plats

Tävlingarna pågår fredagen den 5 juli och söndagen den 7 juli.

Fredagens tävlingar hålls i Söndrumshallen, söndagens tävlingar hålls i Halmstad Arena (b-hallen).

Kategorier

Mixed, dam- och herrsingel.

Så fungerar det

Först spelas en mixed-match och därefter två parallella singlar (en dam och en herrsingel). Bäst av tre matcher vinner lagmatchen. Varje match spelas i bäst av tre set till 21 poäng. Man måste vinna med två poäng, varje duell ger poäng (man måste inte äga serven).

Håll koll på

Av Sveriges tre högst rankade herrsingelspelare kommer två att delta i tävlingarna i Halmstad. Gabriel Ulldahl från Västra Frölunda är rankad trea i Sverige och spelar tillsammans med Jennie Carlsson från samma klubb. Mattias Borg från Mariestad är rankad tvåa i Sverige i singelspel och kommer att tävla tillsammans med Sveriges högst rankade singelspelare på damsidan – Ellinor Widh från Malmö.

Visste du att...

...den kraftigaste badminstonsmash som någonsin har uppmätts nådde en hastighet av 341 km/h, vilket är något lägre än topphastigheten hos en formel 1-bil på en raksträcka.

...Fjäderbollen kallas på engelska shuttlecock, shuttle eller birdie och är gjord av gåsfjädrar (inte från levande fåglar).

Läs mer här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.