Så funkar beachvattenpolo

Uppdaterad
Publicerad

Beachvattenpolo är en snabbare och mer explosiv variant av vanlig vattenpolo.

Planen är mindre och det är färre spelare i varje lag, det innebär att det blir fler mål och mer händelserika matcher. De fyra fundamenten för att bli ett framgångsrikt lag i beachvattenpolo lyder: fysik, taktik, teknik och kamp.

Tid och plats

Torsdagen den 4 juni till lördagen den 6 juli, Nissan vid Picassoparken.

Så fungerar det

Beachvattenpolo spelas på en plan som är 12x16 meter och matcherna spelas i 2x10 minuter med rullande klocka. Lagen består av en målvakt och tre utespelare. Efter ett mål sätts spelet igång direkt av målvakten.

Discipliner

Herrar och damer.

Håll koll på

Claes Jutner, från Hellas, är Sveriges mest meriterade vattenpolospelare och ser sannolikt fram emot att göra ett avtryck under SM-veckan.

Sara Lindh, Järfälla, har tidigare varit proffs i Tyskland och blev utsedd till årets spelare mellan 2009 och 2011.

Visste du att...

...vattenpolo var den första lagsporten som lades till i de olympiska spelen år 1900.

...Ungern är den mest framgångsrika nationen genom tiderna med nio OS-guld, Sverige har vunnit ett OS-silver och ett OS-brons.

...Järfälla är SM-mästare både på herr- och damsidan inför SM-veckan i Halmstad. Det blev två jämna och tuffa finalserier där de till slut besegrade Hellas och Linköping.

...Svenska Simförbundet har lanserat ett nybörjarkoncept, Poolkampen, som riktar sig till barn i åldrarna 8-12 år. Poolkampen har snabbt blivit en succé och det spelas i dag turneringar varje månad runt om i Sverige.

...vattenpolo tillhör Svenska Simförbundet som en av fyra simidrotter.

Läs mer här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.