Så funkar brasiliansk jiujitsu

Uppdaterad
Publicerad

Brasiliansk jiujitsu härstammar från japansk ju jutsu och judo men har under decennier vidareutvecklats i Brasilien.

Sedan början av 90-talet har Bjj spridit sig som en löpeld över världen. Stora framgångar i tävlingar där olika kampsporter möts under begränsade regler har gett Bjj ryktet om sig att vara den mest effektiva kampsporten. Från början är Bjj utvecklat i självförsvarssyfte men i dag är tävlingsformen dominerande.

Fakta

Bjj brukar framhävas som den kampsport där en mindre utövare har störst möjlighet att övermanna en större och starkare motståndare. Anledningen till detta är att teknik alltid går före fysiska egenskaper så som storlek och styrka. Genom att fokusera på teknik och koncentrera kampen i huvudsak till marken behöver inte en mindre kroppsstorlek vara ett handikapp.

Detta gör att Bjj är en kampsport som passar alla tjejer som killar, små som stora och gamla som unga. Bjj är en grapplingstil, vilket innebär att man inte använder sig av slag eller sparkar utan i stället fokuserar på att med ledlås och strypningar vinna över sin motståndare.

Grundtanken är att få ner sin motståndare på marken, kontrollera motståndaren där och på så sätt få denne att ge upp, men vinster kan också ske på poäng.

Så fungerar det

I en Bjj-match är man klädd i en Gi (judodräkt). Matchen börjar stående men största delen av matchen utspelas oftast på marken. Om någon av deltagarna lyckas tvinga sin motståndare till avklapp (att ge upp) vinner denne. Skulle matchen löpa tiden ut avgörs den på poäng vilka tilldelas för dominanta positioner och offensiva moment under matchens gång.

Visste du att

… Bjj antogs som idrott till Svenska Budo & Kampsportsförbundet 2008.

… den första Bjj-tävlingen arrangerades på svensk mark år 1998.

Läs mer här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.