Foto: Scanpix

Skridsko

Uppdaterad
Publicerad

Guide med allt från fakta till favoriter

Skridsko

Grenar/discipliner: sprint, lagtempo, masstart samtmarathon

När: 25-27 januari

Var: Lugnet samt Runn

Hur går det till:

I skridsko tävlar åkarna två ochtvå i parlöp, en åkare på innerbana och en på ytterbana. Även sk kvartettstart,med fyra åkare på banan samtidigt, kan det förekomma på längre distanser. En gångvarje varv måste åkarna byta bana.

Under fredagen avgörs 500 m samt 1000 m ochunder lördagen körs samma distanser. Åkarna är lottade efter ettrankingsystem baserat på kvaltider uppnådda under säsongen. Under förstadagens 1000 m delas medaljerna ut. 500 m utses mästarna efter att båda 500 m-tiderna har räknats ihop. Tiden omvandlas till poäng ex tid: 40,00 sekunder =40.00 poäng. Den åkare som har lägst poäng efter 2x500m blir svensk mästare.

Under fredagen avgörs även SM ilagtempo. Lagtempo går ut på att varje klubb får utse 3 åkare som skall köra 9varv för herrar och 7 varv för damer. Sluttiden tas på den sista åkaren i lagetoch det är en stor fördel att hålla ihop från start till mål. I denna gren ärdet mycket taktik om hur man väljer att ställa upp och vilken dragordning manskall ha.

Lördag: den andra dagens lopp avgörvem som blir svensk sprintmästare sammanlagt dvs efter 2x500m och 2x1 000m.Detta gäller både herrar och damer samt för juniorer och seniorer. Underlördag avgörs även SM i massstart. Distanserna är 6 000 m för damer och 8 000mför herrar. Masstart innebär att samtliga kvalificerade deltagare startarsamtidigt och först i mål är vinnare.

Under söndagen avgörs SM i marathon. Distansen för både damoch herr är 50 km. Tävlingarna avgörs på sjön Runn i Falun. Samtliga startarsamtidigt oavsett åldersklass. Banan är en s k varvbana där åkarna ska passerastart och mål ett antal gånger. Vinnaren i varje klass koras då samtliga gått imål.

Fakta:

Tävlingar i skridsko sker allt som oftast på en bana som mäter 400 m i omkrets.Banan i Falun mäter dock 333 m. Banan har två kurvor med en innerradie av25 m. Varje bana mäter 4 m i bredd.

Åkarna har ca 40 cm långa skenorunder de specialanpassade skorna som utgör tillsammans en skridsko. Förutomskridskor har åkarna en vindtunneltestad dräkt gjord i en blandning av nylonoch gummi. Allt för att åka så fort som möjligt.

Håll koll på:

Vår bäste manlige skridskoåkare David Andersson från SkridskoklubbenTrollhättan får sällskap av sina klubbkompisar Nils van der Poel och HampusLarsson. Johan Röjler och Adam Axelsson, båda från SK Winner. Hanna van der Poel, SKTrollhättan, Amanda Hallberg Hagaströms SK, Caroline Karlsson och HelenaGustafsson Gimonäs CK.

Visste du att…

… Åkarna kan komma upp i hastigheter i närheten av 60km/h.

… Den första tävlingen påskridsko hölls i England redan 1763.

… Götheborgs skridskoklubbbildades 1863.

… Den första tävlingen i Sverigehölls på Djurgårdsbrunnsviken i Stockholm 1880.

… De första olympiskatävlingarna i skridskolöpning genomfördes i Chamonix 1924.

… Världens första konstfrusna400-metersbana invigdes 1959 på Ullevi i samband med EM.

… I samband med VM på Ullevi1971 samlades nästan 70 000 åskådare under två dagar. Det är gällande publikrekord i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.