Foto: TT Nyhetsbyrån.

SM-veckan har börjat – 38 idrotter avgörs på samma plats

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen började SM-veckan, denna gång i Sundsvall. 255 svenska mästare i 38 idrotter ska koras.

Första svenska mästare blev Adam Lantz från Nora som vann 56-kilosklassen i ryck i tyngdlyftning. 63 kilo var det på vinnarstången.

– Det är ganska stort, sade Adam Lantz blygsamt efter segern.

Etablerade sporter draghjälp åt mindre kända

255 svenska mästare i 38 idrotter koras under SM-veckan som är öppen för alla 69 förbund inom Riksidrottsförbundet och arrangeras i samarbete med SVT och värdorten. Alla förbund är inte med, men genom att samla så många idrotter som möjligt på samma gång blir det lättare att mediebevaka samtidigt som etablerade sporter kan fungera som draghjälp åt nya eller mindre kända. Utbudet spänner mellan allt från brottning, friidrott och simning till streetbasket, kanotpolo och civil flygfemkamp.

– Det här är ett alldeles utmärkt sätt för oss att visa upp ett antal idrotter som har svårt att få genomslag i media, säger Per Yng, sportchef på SVT. När man samlar ihop det på ett ställe som vi gör med SM-vecka både sommar och vinter, så blir det en helt annan möjlighet för oss att täcka dem och ge dem den exponering som de under årets övriga veckor har svårt att få.

”Betyder mycket för Sundsvall”

SM-veckan har funnits sedan 2009, både i sommar- och vinterdräkt. I år är det Sundsvall som är värd för sommarveckan.

– Det betyder jättemycket för Sundsvall på många olika sätt, säger Elisabeth Byström, projektledare Sundsvalls kommun. Vi vet ju att det kommer cirka 50.000 besökare hit upp under veckan för att titta på tävlingarna. Det betyder mycket för våra arrangerande föreningar att få vara med och synas på olika sätt. Det betyder också mycket för Sundsvalls kommun turistekonomiskt. Vi räknar med att omsätta 40 miljoner kronor under den här veckan.

Sundsvalls kommun går in med nästan fyra miljoner kronor i SM-veckan. Är det värt de pengarna?

– Ja, det är det på många olika sätt, säger Elisabeth Byström. Det är en otroligt bra möjlighet att få visa upp Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.