• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Softboll

Publicerad

Guide med allt från fakta till favoriter

Softboll

Grenar: Inomhus-SM Softboll, Fastpitch för damer

När:Fredag 25 januari (gruppspel)

Lördag 26 januari (gruppspel, bronsmatch)

Söndag 27 januari 10:00 (finalmatch)

Var:FaluKuriren Arena

Hur går det till:

Softboll är ett lagspel som spelas av två lagbestående av nio aktiva spelare, plus reserver, i varje lag.

Lagen spelar omväxlande inne och ute. Innelaget ärdet offensiva laget. Det är bara det offensiva laget som kan ta poäng, de får enpoäng för varje spelare som motsols lyckats ta sig runt hela spelplanen.

Utelaget är det defensiva laget och deras uppgift äratt förhindra innelaget att ta sig runt alla baser genom att bränna innelagetsslagmän/löpare. Byte av offensivt/ defensivt lag sker när det defensiva lagethar bränt tre spelare från det offensiva laget.

Matchen består av sju innings/slagomgångar, där båda lagen får chansen attta poäng. Är matchen oavgjord efter sju innings fortsätter matchen med eninning i taget, till dess att ett lag gjort fler poäng än motståndarlaget.

Fakta:

Softboll är en variant på baseboll – mycket av reglerna liknar basebollensregler men en del saker är annorlunda. Bland annat är softbollplanen mindre änbasebollplanen, bollen större (men INTE mjuk, namnet till trots), ochpitchern/kastaren får bara kasta underhandskast i softboll.

Avståndet mellan baserna är 18,3 meter (60 ft) och avståndet mellanpitchern och catchern/fångaren är 13,1 meter (43 ft).

Håll koll på:

Karin Hjelm – före detta landslagsspelare i både softboll och innebandy ochäven utlandsproffs i innebandy.

Karin, som började sin idrottskarriär inom softbollen har efter ett par årsom elitspelare i innebandy återvänt till softbollen där hon nu är både spelarei Leksands BSK och instruktör på Riksidrottsgymnasiet i Leksand.

Tess Granath –svenskamerikansk pitcher med idrotten i blodet.

Tess blev universitetsmästare med University of California San Diego 2011.Efter collegekarriären flyttade hon till Sverige där hon nu bor i Skövde.Hennes far, Oloph Granath, var framgångsrik skridskoåkare och deltog i två OS –dels 1976 i Innsbruck och 1980 i Lake Placid, där han kom på 8:e plats på 1000m.

Visste du att:

…en softbollpitcher kan få upp bollen i hastigheter på uppemot 120kilometer/timme, och kastar ofta flera olika skruvar och växlar hastigheter föratt göra det svårare för slagmännen att träffa bollen.

…softboll var med på OS-programmet 1996-2008 – USA vannOS-guld i de tre första OS-turneringarna och Japan vann OS-guld 2008. FörutomUSA har Australien flest OS-medaljer, tre brons och ett silver. Sverigessoftbollandslag deltogaldrig  i OS – menhar två bronsmedaljer i EM 1981 och 1988.

…Skövde har vunnit sex raka SM-guld utomhus i softbollmellan 2006-2012. Flest SM-guld har dock Alby (9 st) följt av Leksand (7 st).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.