Foto: Scanpix

Squash

Publicerad

Guide med all fakta

Squash

Var: Sporthall B, Lugnet

När: 23-24 januari

Grenar/discipliner:Singel, dam- och herrklass

Hur går det till:

Spelarna turas om att slå ochvarje slag måste träffa frontväggen under en övre linje och över en undre linjeinnan den studsar i golvet. Spelaren får slå bollen i sidoväggarna ochbakväggen. Bollen får bara studsa en gång i golvet.

I squash servar den somvunnit föregående boll och vid varje nytt game börjar den som vann föregåendegame att serva. Bollen är ute om den träffar linjerna. Seten spelas till elva,poäng på varje boll, i bäst av fem set. Vid 10-10 måste spelaren vinna med 2poäng.

Fakta:

Squash är en racketsport somspelas på en bana med fyra väggar med röda linjer. Golvet är normalt gjort avträ, väggarna är av betong, med ett ytskikt av som ger en slät yta, eller av enträpanel. I dag finns banor helt eller delvis i glas eller plexiglas där destora mästerskapen spelas. Ofta är banans golv målat i en färg för att bollenska synas inför Tv-publiken.

Squashracket är gjort avkomposit eller grafit med syntetsträngar. Storleken är mitt i mellan etttennisracket och ett badmintonracket, cirka 70 cm långt och en träff yta av max500 cm². Vikten är mellan 110-200 gram. Bollen väger 23 gram, är svart ochgjord av gummi.

Visste du att…

… Squash räknas som den mesteffektiva sporten då det gäller förbränning av kalorier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.