Stadioncross

Uppdaterad
Publicerad

Guide med allt från fakta till favoriter

Stadioncross

När: Söndagen den 27 januari

Var: Skidstadion, Lugnet

Hur går det till:

Stadioncross är en variant avskotercross. Den största skillnaden är att banan är betydligt kortare ochextremare. Kännetecken för stadioncross, är korta intensiva heat, höga extremahopp och så kallade whoopisar. Tack vare den korta banan får publiken braöversikt.

Alla förare kör tre kvalheat på ca 5minuter. De sju förarna med högst poäng efter kvalheaten går direkt till final.Förarna på plats 8-17 kör ett ”sista chansen-heat” där ettan, tvåan och treangår vidare till den stora finalen. I finalen möts de 10 bästa förarna och därräknas inga poäng. Det är först över mållinjen som gäller.

Fakta:

I Sverige har det körts tävlingar isnöskoter sedan 60-talet. Tävlingarna körs i huvudsak från Dalarna i söder tillNorrbotten i norr. Största grenen inom snöskoter är i dag skotercross men detfinns även backe, enduro och dragracing. Just dragracing körs året runt. Föratt få tävla i snöskoter krävs en tävlingslicens från en klubb som är medlem iSVEMO. För att vara med och tävla i stadioncross-SM krävs elitlicens.

Klassen som körs i stadioncrossen ärPro Open. Maskiner är specialbyggda för snöskotercross och går ofta inte attköpa i butik. De väger knappt 200 kg och har ca 150 hästar under huven. En ProOpen-maskin får trimmas så långt greppet och motorn klarar av. De endaegentliga begränsningarna är kubikantalet (600 för 2-takt och 1050 för 4-takt),ljudvolymen och vissa säkerhetsdetaljer.

Förarna kör i heltäckande klädsel ochskyddsväst som täcker både rygg och bröst. Kängor med höga skaft och avmotocross- eller snowboardtyp är ett måste. Alla måste bära godkända hjälmaroch skyddsglasögon.

Håll koll på:

Peter Ericsson, Skellefteå MS (Världsmästare 2007, 2008 och 2009, 2:a SM Pro Open 2012)

Adam Renheim, LimaMS (VM-brons 2012, 1:a SM ProOpen 2012, SM-silver stadioncross 2012) 

Marcus Ogemar Hellgren, Östersunds SSK (3:a SM Pro Stock 2012, 8:a EM 2012, SM-brons stadioncross 2012)

Visste du att…

På sommaren körs även kortarebacktävlingar eller skotercrosstävlingar på gräs eller bark. Uppvisningstävlingarpå vatten är också vanliga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.