Taido

Publicerad

Guide med allt från fakta till favoriter

Taido

Grenar/discipliner: Hokei (form), Jissen (kamp),Laghokei, Lagjissen, Tenkai

När: Lördag 26 januari

Var: Judohallen, Lugnet

Hur går det till:

I Hokei går det ut på att visaupp en särskild sekvens rörelser och tekniker i ett förutbestämt mönster på ettså kampmässigt sätt som möjligt, dvs det ska finnas attityd, inlevelse,kontroll, kraft och samtidigt vara vackert.

I individuell hokei utför tvåtävlande sin form samtidigt. De bedöms av tre domare som visar var sin flaggaför den de anser bäst och den som får flest flaggor går vidare i cupsystemet.

I laghokei kör ett lag om 3-5personer samma hokei samtidigt och förutom att hokein ska köras på samma sättsom den individuella ska den även vara synkroniserad. 3 domare bedömer hokeinoch sätter poäng.

Jissen, som är taidonskampmoment, är fartfylld och innehåller mycket rörelse i alla dimensioner. Vikör med semikontakt, vilket innebär kontrollerad träff mot kroppen. Vi får inteutföra några som helst tekniker mot huvudet och inte sparka eller slå underbältet. Först till 1 poäng (ippon) vinner. För att få poäng (¼, ½ eller 1)måste man förutom att träffa även ha bra rörelse innan och visa att man harfull kontroll även under och efter träff.

Ett lagjissen-lag består av 3-5personer som har valt/tilldelats två av taidons fem grundrörelser var. Om defår poänggivande träff med en teknik från någon av ”sina” grundrörelser får dedubbel poäng mot vad de hade fått i individuell jissen.

Tenkai är en uppgjord fight dären ”hjälte” ska besegra fem ”skurkar” på ett så spektakulärt sätt som möjligtunder ca en halv minut full av action.

Fakta:

Taido är en modern japansk kampkonst – en rolig träningsform för dig somgillar rörelse och vill bli smidigare.

I taidokamp rör man sig över hela mattytan på 9x9 meter och även iluftrummet över och under motståndaren. Attacker med slag, sparkar och sveputförs från marken, stående eller i luften. Taido kallas därför en3-dimensionell kampkonst.

Sverige är en förhållandevis stark taidonation ochpå europeisk nivå har svenskar ofta varit långt upp i resultatlistorna. Påsenaste EM som hölls i Frankrike blev bland annat herrlaget europamästare ifightingdelen, kallad jissen. I den andra tävlingsdelen i taido, hokei (form)har Sverige länge varit framgångsrika, inte minst på damsidan.

Visste du att…

… Sverige är den tredje störstataidonationen i världen, efter Japan och ­Finland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.