Världsmästare provar vingarna

Uppdaterad
Publicerad

Den regerande världsmästaren Johan Gustafsson går för guld i både motor- och segelklassen i konstflygs-SM. Redan i början på veckan samlades den svenska konstflygeliten på flygfältet i Borås.

Bland deltagarna hittade vi förstås regerande världsmästaren i konstflyg med segelflygplan Johan Gustafsson. På plats med målet att försvara sitt SM guld i just segelklassen – där han är tungt meriterad.

”Klart jag vill vinna”

Johan blev 2010 som 19-åring den yngsta världsmästaren i segelflyg någonsin och har nu ett femtontal mästerskapstitlar. I år hoppas Gustafsson inte bara ta hem segern i segelklassen utan också i motorklassen, då han för första gången tävlar i den högsta ”såkallade advanced” klassen.

SM-veckan sommar 2014

– Självklart vill jag vinna, det vore dumt att åka hit annars, säger Gustafsson.

”Inte känt mig redo att tävla”

Men Gustafsson har tufft motstånd i motorklassen, han står nämligen mot Sveriges absolut främsta pilot Daniel Ryfa. Ryfa som 2009 tog guld i EM. Men Ryfa har dock haft tävlingsuppehåll sen dess på grund av jobb och är lite ringrostig när han anländer till Borås.

– Jag har haft fullt upp med jobb och har köpt ett nytt plan, så jag har inte känt mig redo att tävla förrän nu, säger Ryfa.

Konstflygstävlingarna pågår under tre dagar och segelklassen och motorklassen körs omlott. I bägge grenar får deltagarna chans att köra ett antal olika program, där olika manövrar poängsätts. Programmen utförs inom en kubikkilometer stor luftbox.

-Det är mycket att hålla reda på, men jag tror det kommer gå bra, säger Gustafsson.

På grund av regn sköts tävlingarna upp och avgörandet i både motor- och segelklassen sker på lördagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan sommar 2014

Mer i ämnet