Världsrekord i flugkastning på SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad

Niloofar Mosavar Rahmani, Sarah Sjöström och nu Ulrik Röijezon. Flugkastaren från Piteå blev den tredje att slå till med ett världsrekord på en SM-vecka, när han i dag kastade 45,9 meter i trout distans med klass 5 lina.

– Förhållandena var optimala i dag, med jämna vindar i samma rikting hela tiden, säger Ulrik till SVT Sport

– Jag såg att det här är en bra tävlingsplats (Ungdomsfältet i Sundsvall) när vi kom hit första gången. Här tävlar vi gärna igen.

Enbart de inbitna flugkastarna som förstår vad grenen går ut på genom att läsa namnet,  trout distens med fem millimeters flytande lina.

– Det är flugkastningen 100 meter, grenen alla vill vinna. Vi har en liten fluga, lika lätt som de som används vid fiske, berättar Ulrik och visar upp en liten rödrosa tofs.

– Den är så lätt att det egentligen bara är linan vi kastar. Och det är det som gör det så svårt.

Därför är förhållandena avgörande för resultaten. Först efter provkastning strax innan tävlingen avgörs kastriktningen.

– Det blir väldigt besvärliga förhållanden om vinden vänder efter provkastningen. Men här var vinden jämn hela tiden, med några byar då och då.

Ulrik Röijezon har tidigare varit nära att förbättra klubbkompisen Ronny Landins gamla världsrekord, 43,9 meter. Det har stått sig ända sen  2012, i denna unga och snabbt växande sport. Det var då det första världsmästerskapen avgjordes i norska Fagernäs.

45,9 är en rejäl förbättring. Tvåan Bernt Johansson var nära att tangera det gamla rekordet med ett kast på 43,8 meter.

Både Röijezon och Johansson tillhör nu favoriterna inför de nordiska mästerskapen i Eskilstuna 22-23 augusti. Men konkurrensen blir hård. Norge och Finland har också starka landslag.

Frisbeekastaren Niloofar Mosavar Rahmani från Norrköping blev den första som förbättrade ett världsrekord under SM-veckan, när hon kastade 162 meter i Malmö 2011. I fjol chockade Sarah Sjöström alla med fenomenala 24.43 på 50 meter fjäril i Borås.

Fotnot 1: Flugkastning utövas i ett 20-tal länder. Vid sidan av de nordiska länderna är USA och Storbritannien de starkaste länder.

Fotnot 2: Styrkelyft har bjudit på två världsbästanoteringar under SM-veckan, genom Anna Lynge och Fredrik Svensson i bänkpress, men i den sporten godkänns endast världsrekord vid internationella mästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.