Foto: SVT

Zakarias guldjakt gav ett brons

Uppdaterad
Publicerad

Nu till SM i Taido – en ganska ung kampsport där det handlar om tre dimensioner och att hålla sig i rörelse hela tiden. Vi följde Zakaria Maghder i hans jakt på guldet. 

Denna tävling har varit hans mål under sen förra SM där han misslyckades. Nu är Zakaria Maghder redo att ta revansh. Han vill ta guld.

– Mitt mål är att överträffa mig själv från förra mästerskapet. Att göra tillräckligt bra ifrån mig för att bli aktuell för EM som kommer att hållas här i Sverige, säger Zakaria.

SM-veckan Örebro 2015

– Han har utvecklats enormt de senaste åren och han är lite av en underdog, säger Taido-domaren Hannes Kannisto.

Måste röra sig hela tiden

Taido är som en tredimensionell kampsport där man får röra sig över och under motståndarna. Slag, sparkar och svep utförs liggande, stående eller i luften. Och man måste röra sig hela tiden för att få poäng. Matcherna är två minuter långa.

– Man behöver ha ett bra fotarbete och rätt kroppsrörelse och sen rätt teknik, det ska vara en träff och sen ska man komma undan genom att ta ett avstånd. och allting i kontroll, balans så väl som möjligt. Kan man göra det här på ett så bra sätt som mljligt så får man full poöng och vinner, förklarar Hannes Kannisto.

I första matchen får Zakaria möta Tommy Pham – svensk mästare 2013. Zakaria Maghreb:

– Jag tänker att jag går upp och gör min grej för det handlar mer om mig. Om jag gör det jag brukar göra. Fokuserar jag för mycket på honom så har jag redan förlorat. Jag fokuserar på andningen och tar det lugnt. Bara vara skärpt alert så att man inte börjar tänka för mycket för det hjälper aldrig. Börjar man tänka för mycket så är man inte fokkuserad på det man gör.

”Väldigt nöjd”

Men Tommy Phan är för bra. Zakaria förlorade men får återkvala och där går det bättre. Han vinner två raka matcher och får gå en match om bronset.

Och väl där lyckas han få in sina tekniker med rätt rörelser. Han får in sparkar, vinner matchen och tar den där efterlängtade medaljen.

– Jag är väldigt nöjd. Man kan inte vara girig. Det är okej att vara nöjd men jag kan inte stanna där utan måste kämpa vidare för att nå mitt mål och ta guld. Det kommer ju fler SM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet