Elin Werner är ensam kvinnlig huvudtränare i herrarnas elitserie i volleyboll. Foto: Svenska Volleybollförbundet

Södertelge siktar högt med Warner

Uppdaterad
Publicerad

Femte året i en sällsynt tränarposition – då siktar Elin Warner högt med sitt Södertelge i herrarnas elitserie i volley.

Det ska tre utlandsproffs och en svensk bomb bidra till.

”Att snacka om guld är lite väl övermodigt. Men jag tror vi kommer att nosa efter favoritlagen”, säger Elin Warner inför årets säsong.

Elin Warner är något så ovanligt som en kvinnlig tränare i en manlig idrott. Inför sitt femte år som kvinnlig murbräcka i svensk lagsport har hon både visat vad hon går för och anledning att se fram mot säsongen.

– Jag visste att det skulle bli medialt uppmärksammat, och att jag måste ha på fötterna, annars stjälper jag alla kvinnor efter mig. Jag kan faktiskt känna ett visst personligt ansvar, säger hon om sin tränarroll.

Volleyboll

– Jag vet att jag skiljer mig en del från de andra tränarna. I hur jag lägger upp träning, coachning och så vidare. Om det beror på mitt kön eller på mig i min roll som tränare och coach, det kan jag inte svara på. Men gör jag något annorlunda så blir det förknippat med att jag är tjej.

Proffsig satsning

Elin Warner har inte bara hjälpt Södertelge att etablera sig i elitserien, utan också fått klubben att inför den här säsongen satsa på att utmana favoritkvartetten Falkenberg, Linköping, Hylte och Örkelljunga.

– Den här satsningen är ett kvitto på att folk är nöjda med vad jag gjort. Till slut vill man nå högre. Och vi har fått behålla nio spelare, fler än de andra lagen, vi har fått tre utlandsproffs och bomben var att Linus Tholse skrev på för oss. En jättetillgång för oss.

Tholse är etablerad i landslaget och ska samtidigt satsa på beachvolley. Proffsen är Luke Sim och Justin Scapinello från Kanada, samt passaren Linford Bennet från Australien.

– Vi har en trupp med 13 man, det känns jättekul att jobba med det materialet.

Kvinnor på bänken

I elitseriepremiären på söndag får Warner kvinnligt sällskap på ledarsidan. Sara Bergh är ny assisterande tränare i gästande Tierp. Hon har tidigare tränat Uppsalas herrar.

– Det är roligt. Jag spelade en säsong med henne för länge sedan, säger Warner.

Fakta: Premiäromgången i elitserien

Herrar

Fredag: Falkenberg-Örkelljunga.

Lördag: Sollentuna-Vingåker. Söndag: Habo-Falköping, Hylte/Halmstad-Linköping, Södertelge-Tierp.

Damer

Lördag: Sollentuna-Gislaved, Svedala-Örebro, Lindesberg-Falköping, Hylte/Halmstad-Engelholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyboll

Mer i ämnet