Sofia B Karlsson: ”Vi måste bli bättre på att inkludera fler och se till att alla känner sig välkomna”

Uppdaterad
Publicerad

I mars sa hon upp sig från AIK efter att ha mottagit mordhot.

På måndag gör Sofia B Karlsson sin första dag på RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande. Nu hyllas hon stort av Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

”Det känns som en revansch mot alla. Lite, fuck you”, säger hon.

I AIK arbetade Sofia B Karlsson som CSR-ansvarig och hon startade också upp projektet ”Fotboll för alla”, men i mars i år slutade hon i klubben. Hatet och hoten i mejlkorgen blev för mycket. Nu, fyra månader senare, har hon lämnat det bakom sig och blickar framåt.

På måndag gör Karlsson sin första dag på RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. Ambitionen är att i samarbete med Riksidrottsförbundet bryta normer och göra svensk idrott tillgänglig för alla.

– Det känns lite som en revansch. Lite, fuck you, haha. Nej men det känns verkligen jättekul, säger hon när SVT Sport träffar henne utanför Riksidrottsförbundets och RFSL:s tält i Pride Park i Stockholm.

Minuterna innan har Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson likställt Karlsson med Gud. Med glimten i ögat, men ändå.

– En drastisk jämförelse är ju att Sofia är Gud och jag är lilla Jesus, som ska försöka åstadkomma något. Men det är hon som sitter på all den kunskap som vi måste sprida, förklarar han.

– Om man inte når ut till alla människor som vill idrotta eller kanske har en talang, så vet man inte vad man missar. Vi måste bli bättre på att inkludera fler och se till att alla känner sig välkomna. Om fler kommer till idrotten kommer vi också att fånga upp fler talanger, säger Karlsson.

Vill utbilda tränare och ungdomar

Duon hoppas tillsammans kunna förändra klimatet som i dag existerar i många idrotter, genom att bland annat utbilda tränare och ungdomar i hbtq-frågor.

– En grej kan vara att få in det här i tränarutildning. Att vara tränare ska inte bara innebära att kunna lära ut teknik och olika moment, utan även ha ett grepp om vad det innebär att bemöta alla olika människor med respekt, säger Sofia B Karlsson.

Hon hoppas också kunna nå ut till barn och ungdomar i idrottsföreningar.

– Om man tänker långsiktigt så är det långt ifrån alla som idrottar som faktiskt blir proffs. De blir tränare, ledare, de blir föräldrar och supporters. Därför, när man tar upp det här i tidig ålder, kommer man också bygga om lite kring hur man ser på omvärlden, sig själv och på varandra, förklarar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.