Kim Nilsson, som kör för Rospiggarna, är klar för VM-serien. Foto: Bildbyrån

Kim Nilsson klar för speedway-VM för första gången någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Rospiggarnas stjärna Kim Nilsson har efter tio års kvalande lyckats ta sig till VM-serien i speedway 2023.

Detta efter att ha skrällvunnit GP Challenge-finalen i Glasgow i helgen. 

–Just prestationsmässigt är det definitivt det största jag har lyckats med, säger han till SVT Sport.

Det var inte optimala förutsättningar för seger i Glasgow på lördagen på grund av både framflyttad träning och tävling på grund av regn, men Nilsson skulle ändå lyckas vinna finalen och därmed knipa en av de enbart tre platserna till VM-serien i speedway nästa år.

– Det var många, många timmar ute på banan i snålblåst. Det var en dags som tog mycket energi och kraft men jag lyckades hålla ihop det och kvala vidare, berättar han för SVT Sport.

När det kom till det sista heatet hade Nilsson avgörandet i sina egna händer. Vid heatseger skulle VM-platsen vara säkrad.

– Det var ju sjukt. Jag visste sista heatet, att om jag vinner så är det klart, säger han och fortsätter:

– Jag åkte ut där i sista heatet, tog starten klockrent... åkte ifrån de andra. Det var sjukt där sista varvet när man förstod att det skulle funka, att jag skulle ta hem heatet och vad det innebar. Det kunde jag inte fatta då. När jag stod på prispallen förstod man väl någorlunda vad som hänt.

– Det är nog det bästa jag har gjort så. Det är det största jag har lyckats med.

Bara en gång tidigare hade Nilsson tagit sig till GP-Challenge finalen, 2015, men han har försökt kvala till VM i tio års tid.

– Då var det en strulig dag, motorer som gick sönder på träningen, det ena efter det andra. Igår funkade allting så som man vill att det ska funka.

Härnäst väntar sista grundserieomgången i Speedwayligan tillsammans med Rospiggarna. Men tankarna kring VM-serien har redan börjat snurra och målsättningen är att skapa rätt förutsättningar för att kunna prestera sitt allra bästa, säger Nilsson.

– Det här är något helt annat, man kan förbereda sig på ett helt annat sätt när man vet att man ska vara med. Det är dit man vill en dag, har haft som mål att ta sig dit, men det är som ett nålsöga, säger han.

– Det är verkligen svårt att nå dit men nu är jag där och det ska jag njuta av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.