Sprunger förstörde svensk trippel

Uppdaterad
Publicerad

Med svenska ögon var det en vacker syn. Henrik von Eckermann, Charlotte Mordasini och Malin Baryard-Johnsson. Etta, tvåa och trea. Problemet? Janika Sprunger och Bon Chance var kvar. ”Jag hoppades förstås att en bom skulle falla, men visste att det var kört med henne kvar”, säger von Eckermann.

Schweiziskan och hennes nioåriga sto fällde inte en bom i omhoppningen i Falsterbos GP och var dessutom dryga sekunden snabbare än von Eckermann.

Det gav henne en femstjärnig titel, en prischeck på närmare 700 000 kronor och ett armbandsur av ett bättre märke.

– Jag tittade inte ens på de andra i omhoppningen, jag försökte bara koncentrera mig så bra som möjligt. Hästen är ung, men har det som krävs för att vinna, säger Sprunger.

”För långsam”

von Eckermann, som aldrig vunnit GP-tävlingen, var inte allt för besviken.

– Hästen gjorde det bra och har gjort det väldigt bra ett tag. I dag var det ryttaren som var för långsam. Jag visste att hon skulle vara snabbare. Hon har en snabb häst och är en snabb ryttare, säger han.

I förbundskaptenen Sylve Söderstrands ögon är just nu enbart Helena Persson och Bonzai helt EM-klara. Men Söderstrand tror att von Eckermann precis som vanligt får det klartecken som krävs av hans tyska arbetsgivare Ludger Beerbaum att rida i EM med just Cantinero.

Lägg till Douglas Lindelöw och tre av fyra är klara till Aachen i augusti.

Peder Fredricson är given om han väljer att satsa med All In, hästen som mest av allt ska matchas mot OS nästa sommar. Mordasini, med franskt, schweiziskt och svenskt pass, valde nyligen att tävla för Sverige, men det är högst oklart om hon får delta redan nu i EM.

– Jag vet faktiskt inte. Det sägs att jag måste ha tävlat för Sverige i två år först. Det är en massa regler och papper som måste kollas upp först, säger hon.

Mordasini i karantän

Enligt Söderstrand är hon inte aktuell.

– Hon är i karantän, men det är en fråga vi inte fått svar på och det är vad som gäller när hon faktiskt har ett svenskt pass. Men till EM är det inte aktuellt. Dessutom är hennes häst bara nio år och har aldrig gått ett mästerskap, men hon är något för framtiden, säger Söderstrand.

Högaktuell är däremot Malin Baryard-Johnsson med Tornesch.

För första gången på många år kom hon till Falsterbo utan att vara uttagen till de internationella tävlingarna. Baryard-Johnsson fick kvala för att ens få kvala till söndagens GP.

– Hon har hela tiden funnits i mitt bakhuvud som aktuell för EM. Vi är inte där än, men hon försämrade inte sina chanser. Hästen hoppade ju strålande.

– Den rutin hon och hästen har är enormt värdefull, säger Söderstrand.

EM trots allt?

Baryard-Johnsson har inte ridit ett mästerskap sedan EM 2011. London missades när Tornesch skadades kort före OS och 2013 drabbades Tornesch av sviter efter operationen där hingstens ena öga togs bort.

Då föll hon ur lagen, nu kan hon vara på väg in.

– Jag har inte funderat så mycket på det. Mest av allt ville jag ha en värdemätare var hästen står formmässigt och den är på väg mot perfekt form. Jag är stolt och nöjd över hans prestation.

– Han hoppade fantastiskt i båda rundorna.

Är du med i matchen igen?

– Jag är alltid med i matchen men jag har aldrig haft EM som ett mål. Vi hoppar på och så får vi se var vi hamnar. Är vi så bra att vi blir uttagna åker vi till EM, säger hon.

Söderstrand tar ut truppen om några veckor.

Senaste vinnarna i Falsterbos GP

2015: Janika Sprunger, Schweiz/Bonne Chance.

2014: Alexander Zetterman, Sverige/Cafino.

2013: Jens Fredricson, Sverige/Lunatic.

2012: Nicola Philippaerts, Belgien/Carlos.

2011: Patrice Delaveau, Frankrike/Orient Express.

2010: Rolf-Göran Bengtsson, Sverige/Casall.

2009: Pius Schwizer, Schweiz/Ulysse.

2008: Royne Zetterman, Sverige/Isaac.

2007: Leon Thijssen, Nederländerna/Olaf.

2006: Rodrigo Pessoa, Brasilien/Oasis.

2005: Thomas Velin, Danmark/Equest Carnute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.