SSU-ordförande ny idrottsminister

Uppdaterad
Publicerad

Ny idrottsminister blir 29-årige SSU-ordföranden Gabriel Wikström. Han kommer förutom idrott bli ansvarig för folkhälsa och sjukvård.

”Jag är naturligtvis mycket hedrad och stolt över uppdraget. Med över tre miljoner utövare och tiotusentals ideella ledare utgör idrotten en oerhört viktig del i den svenska välfärden”, säger Gabriel Wikström, tillträdande minister med ansvar för idrottsfrågor (S), i ett pressmeddelande.

Gabriel Wikström kommer från Riddarhyttan i Bergslagen och har tidigare uttryckt att fotboll är hans favoritsport och att han har löpning som en av sina intressen.

”Med över tre miljoner utövare och tiotusentals ideella ledare utgör idrotten en oerhört viktig del i den svenska välfärden”, skriver Wikström, som vill verka för att göra idrotten mer tillgänglig, i ett pressmeddelande.

Sveriges nya regering

”De ideella krafterna inom idrottsrörelsen gör ovärderliga insatser för att engagera och aktivera barn och ungdomar och är tätt sammankopplat med Sveriges folkhälsa. Den förra regeringen valde konsekvent att prioritera ner idrotten, något som fått stora konsekvenser för möjligheten att engagera sig”, skriver Wikström (@gabrielwikstrom).

Så här beskriver 29-åringen sig själv på SSU:s hemsida: ”Jag är född 1985 och bor i Västerås. Innan mitt uppdrag som förbundsordförande var jag student och pluggade politices kandidatprogrammet i Uppsala med statsvetenskaplig inriktning. Jag har mina rötter i det lilla gruvsamhället Riddarhyttan i Bergslagen. Jag gick med i SSU när jag var 13 år år och startade efter några år upp SSU-kommunen i Skinnskatteberg tillsammans med några kompisar”.

Fakta: Gabriel Wikström

* Gabriel Johansson är 29 år och född i Riddarhyttan. Bor i Västerås.

* Satt 2007 till 2011 i förbundsstyrelsen för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU).

* Vald till SSU:s ordförande 2013.

* Blir sjukvårds-, folkhälso- och idrottsminister i Stefan Löfvens regering.

Källa: SSU. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya regering

Mer i ämnet