Gunilla Byström och Lotta Börje expertkommenterar hoppning och dressyr.

”Starkt svenskt startfält”

Uppdaterad
Publicerad

Expertkommentatorerna tror på blågula framgångar i EM i hoppning och dressyr. – Det bästa svenska startfältet på mycket länge på ett EM, säger SVT Sports expert i dressyr, Gunilla Byström.

SVT Sport storsatsar på EM i hoppning och dressyr i Herning, Jylland, Danmark den 19-25 augusti. SVT sänder hela veckan, direkt i SVT Play, SVT1 och SVT2.

Inför mästerskapet värderar SVT Sports ridsportskommentator Roger Blomquist, tillsammans med expertkommentatorerna, Gunilla Byström och Lotta Börje, Sveriges chanser.

EM i hoppning och dressyr

– Det bästa svenska startfältet på mycket länge på ett EM, säger Byström.

Dubbel medaljkandidat

Sverige ställer upp med två starka lag i EM i hoppning och dressyr. Kanske till och med så starka att bägge lagen kan ta lagmedaljer.

I hoppning tävlar Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson, Henrik von Eckermann, Angelica Augustsson och Emma Emanuelsson.

I dressyrlaget ingår Tinne Vilhelmsson-Silfvén, Patrik Kittel, Minna Telde och Malin Hamilton.

Hård konkurrens

Svåraste konkurrent i dressyren, i lagtävlingen, blir förstås Storbritannien där vi bland annat hittar dubbla olympiska mästarinnan, Charlotte Dujardin. Hon vann både individuellt och i lag.

OS-silvermedaljörerna från Tyskland blir också svåra att tampas med för svenskarna. Tyskland har framförallt Helen Langenhaneberg. Och så ska vi inte glömma bort Holland som har två världsryttare i Adelinde Cornelissen och Edward Gal.

– Sedan vill jag också varna för hemmanationen Danmark, säger Tinne Vilhelmssson-Silfvén. De har något fint på gång och att rida på hemmaplan höjer alltid häst och ryttare.

– Sportsligt sett vet jag att detta kommer att bli ett fantastiskt EM, fortsätter Vilhelmssson-Silfvén.

– Hård konkurrens och jag tror mycket att det blir dagsformen som avgör. Vi har med djur att göra och mycket kan hända. Min häst Don Auriello mår bra och detta ska bli riktigt skoj.

SVT Sports expert Gunilla Byström tippar lagtävlingen i dressyr:

1) Storbritannien

2) Tyskland

3) Holland

4-5) Sverige eller Danmark

* Förutsatt att alla kommer till start.

– Individuellt tror jag OS-mästarinnan Charlotte Dujardin med hästen Valegro vinner. Men hon får konkurrens av Helen Langenhanenberg, Tyskland på Damon Hill. Nagturligtvis kommer holländarna Adelinde Cornelissen på Parzival och Edward Gal på Glocks Undercover också vilja ha ett ord med i medaljdiskussionen.

Bäst chans av svenskarna har Tinne Vilhelmsson-Silfvén på Don Auriello.

– Det ska bli jättekul, säger Byström.

– På pappret är det ett mycket starkt startfält. Till och med det bästa på mycket länge på ett EM.

SVT Sports team på plats:

Programledare och reporter: Maria Wallberg

Kommentator: Roger Blomquist

Expertkommentator dressyr: Gunilla Byström

Expertkommentator hoppning: Lotta Börje

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM i hoppning och dressyr

Mer i ämnet